Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

BIC laat zien hoe bedrijventerreinen slim kunnen verduurzamen

BIC laat zien hoe bedrijventerreinen slim kunnen verduurzamen

Bedrijventerreinen zijn enorme energieslurpers. Door samen te verduurzamen, kunnen de bedrijven in zo’n gebied flink bijdragen aan het verminderen van het totale energieverbruik van Nederland. Maar dat is niet altijd makkelijk, omdat de baten en lasten van verduurzaming vaak niet bij dezelfde partij liggen. De BOM en energieleverancier EQUANS laten op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven zien hoe het wel kan.

Het knelpunt voor bedrijventerreinen is de zogenoemde split incentive. De eigenaar van het terrein investeert in duurzame installaties, terwijl de huurders hier via een lagere energierekening van profiteren. Voor veel eigenaren is het daarom niet interessant om te verduurzamen.

BIC Utility

In 2018 richtten BOM en EQUANS (destijds ENGIE) voor BIC een energiemaatschappij op waarvan alle betrokkenen profiteren: BIC Utility, een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). BOM en EQUANS investeerden samen in de aanleg en het onderhoud van de installaties. BIC Utility verdient zijn investeringen terug over de totale levensduur van de installaties.

BIC Utility voorziet Brainport Industries Campus en zijn huurders tot minimaal 2033 van stroom, water, warmte en koude en van speciale voorzieningen zoals gezuiverd water en perslucht. De huurders worden zo ondersteund bij hun duurzaamheidsambities en betalen BIC Utility een maandelijkse vergoeding op basis van hun gebruik.

BOM zorgde met haar expertise voor de ontwikkeling van de juiste structuur van de energiemaatschappij BIC Utility en voor een goede samenwerking tussen de betrokken partijen.

Eerste gasvrije industriecampus

Een grote hal op het BIC-terrein vormt het hart van BIC’s duurzame karakter. Daar komen alle energiestromen en andere voorzieningen vandaan die nodig zijn om op BIC te kunnen werken. De centrale draait zoveel mogelijk op energie van 7.000 zonnepanelen.  Een van de grootste bodemenergiesystemen van Nederland zorgt dat de grote industriële ruimtes zonder gas worden verwarmd en gekoeld. Dankzij de samenwerking tussen BOM en EQUANS is BIC zelfs de eerste gasvrije industriecampus van Nederland.

Oplossing netcongestie

Er wordt gewerkt om de utilities van BIC uit te breiden met extra zonnepanelen en een batterij voor de opslag van energie. Daarmee kunnen door slim energiemanagement piekmomenten in de stroomvraag opgevangen worden met eerder opgeslagen (zelfopgewekte) stroom. Dit houdt de benodigde aansluitingscapaciteit voor alle BIC-huurders beperkt. Zeker in vergelijking met een conventioneel industrieterrein met losse aansluitingen voor elke klant. BIC Utility zorgt op deze manier dat BIC functioneert als een zogenoemde Energy Hub. Dit helpt netcongestie te voorkomen en reduceert bijvoorbeeld ook aansluitings- en transportkosten van elektriciteit.

Aantrekkelijk voor internationale spelers

De inzet van BOM en EQUANS helpt niet alleen de aanwezige bedrijven met hun duurzaamheidsambities. Ook draagt de samenwerking bij aan de groei van de campus als innovatieve spil in de hightech maakindustrie. Het duurzame karakter werkt namelijk als een magneet op partijen die duurzaamheid als kernwaarde hebben. Zo koos hightech toeleverancier KMWE om die reden voor BIC. De aantrekkingskracht werkt ook door over de grens: verschillende internationale bedrijven kozen ook voor een vestiging op BIC. BOM speelt een belangrijke rol in het binnenhalen van internationale partijen.

Toekomst

De BOM heeft de ambitie om meer industriële ESCo’s te realiseren. Met de ontwikkeling van BIC Utility bouwde de BOM veel kennis en kunde op waarmee ontwikkelaars, installateurs en gemeenten kunnen worden ondersteund in het structureren en financieren van Energy Hubs. Daarom zijn wij een interessante partner voor andere bedrijventerreinen die zichzelf tot Energy Hub willen ontwikkelen of aansluitingscapaciteit willen vrijspelen door het opzetten van groepsaansluitingen en flexibilisering. Gezamenlijk kijken we hoe zo goed mogelijk gebruikgemaakt kan worden van de aansluiting die er ligt.

Wil jij meer weten over deze showcase of wil je zelf jouw innovatieve energie- of verduurzamingsproject laten slagen? Neem contact op met Ernst  via de contactgegevens hier onder.

Meer weten?

Whitepaper Netcongestie: van tijdelijke stop naar permanente oplossing

Whitepaper Netcongestie: van tijdelijke stop naar permanente oplossing

De hoogste tijd om de situatie in kaart te brengen. Wat is er precies aan de hand? Waarom is het een probleem? En belangrijker nog: hoe kunnen we het oplossen?

Dit is de bijdrage van BOM in de BIC-showcase

Ontwikkelen

  • Gebouw, concept & gebiedsontwikkeling
  • Innovatieproject factory of the future met 8 fieldlabs

Investeren

  • Verduurzaming en flexibiliseren energievoorzieningen
  • Structureren en verstrekken van projectfinanciering voor innovatieve Energy Hub
  • Investeren in portfoliobedrijven op de campus

Internationaliseren

  • Acquisitie buitenlandse bedrijven ​
  • Buitenlandse bedrijven verbinden met innovatieprogramma’s BIC​
  • BIC en het Brabantse hightech ecosysteem in buitenland promoten​
  • Bedrijven op de campus ondersteunen met hun internationalisering-ambities ​

Meer weten? Neem contact op