Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

InnoSIGN: kankerbehandeling op maat

InnoSIGN: kankerbehandeling op maat
good-health-and-well-being

Precisiegeneeskunde wordt steeds belangrijker in de medische wereld. Bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker. Precisiegeneeskunde maakt behandelingen doeltreffender, met een grotere kans op een voorspoedig herstel. Om vooraf beter te weten wélke medicatie succesvol is, is nauwkeurige analyse en diagnose essentieel. De Eindhovense startup InnoSIGN biedt de juiste technologie. Met BOM aan haar zijde.

InnoSIGN is een spin-out van Philips, die sinds 2022 op eigen benen staat. De startup ontwikkelt OncoSIGNal: een technologie voor moleculaire analyse van kankerweefstel, in combinatie met een cloud-based data-analyseplatform. De door InnoSIGN ontwikkelde mRNA-tests meten de activiteit van signaaltransductieroutes in kanker- en immuuncellen. Ofwel: ze analyseren tumorweefsel om specifieke ‘fouten’ of afwijkingen in het weefsel te laten zien. Het zorgt voor een beter begrip van celgedrag, waardoor beter te voorspellen is welke behandeling zal aanslaan. Het maakt gerichtere – en daarmee persoonlijkere en effectievere – behandeling mogelijk. De technologie wordt in eerste instantie getest en ingezet in de oncologie, vervolgens is uitbreiding mogelijk voor auto-immuunziekten en infectieziekten.

Paul van de Wiel, CEO en medeoprichter van InnoSIGN: “Onze technologie is in zoverre rijp dat we in staat zijn om betrouwbaar metingen te doen in kankerweefsel. De volgende stap is klinische validatie: laten zien dat het ook echt werkt voor betere behandeling van patiënten.”

Op bezoek bij InnoSIGN

Internationale investering

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) investeerde begin 2022 – samen met Casdin Capital (VS), Life Science Angels (VS) en Thuja Capital (NL) – acht miljoen dollar (ruim 7,3 miljoen euro) in InnoSIGN. In juni haalde het bedrijf nog eens 1,2 miljoen dollar op bij investeerders Rivermount (VS), Tech Coast Angels (VS) en het InnoSIGN Management Company BV (bestaande uit de founders en werknemers van InnoSIGN). In totaal leverde deze investeringsronde dus 9,2 miljoen dollar op (circa 8,4 miljoen euro). 

Lieven Huang, Investment Manager bij BOM: “Bij BOM geloven we echt in deze toepassing en zien veel potentie voor de (oncologische) zorg wereldwijd. Andere technologieën op dit vlak zijn nog niet accuraat genoeg, of hebben onvoldoende voorspellend vermogen. Met de technologie van InnoSIGN wordt analyse gemakkelijker, sneller, goedkoper en betrouwbaarder. En behandeling wordt meer maatwerk. Dat bespaart de kosten én bijwerkingen van het proberen van medicijnen die niet blijken aan te slaan.”

Ons ervaren R&D-team zit in Brabant. In deze tijd van war on talent koesteren we dat extra. Wij geloven dan ook dat het belangrijk is om de innovatie hier door te zetten. Met lokale partijen om ons heen, die ons kunnen helpen bij het verder uitbouwen van onze activiteiten hier. Denk aan BOM, maar ook de academische ziekenhuizen en ook Philips natuurlijk. Paul van de Wiel, CEO InnoSIGN

Interesse Amerika

“Er is veel interesse voor InnoSIGN in Amerika”, zegt Lieven. “Ook daar is de behandeling van kanker een grote medische uitdaging. Bovendien kent Amerika een van de grootste markten op medtech-gebied. InnoSIGN opende in 2023 dan ook een laboratorium in Ohio, dat door de Amerikaanse regulator CLIA erkend wordt als officieel testlab. Het laboratorium test weefselstalen die in Amerikaanse ziekenhuizen bij patiënten worden afgenomen, zodat die niet allemaal overzee naar hier hoeven te komen. De InnoSIGN technologie wordt de komende jaren dus zowel in Amerika als Europa getest en ontwikkeld. De R&D-activiteiten blijven plaatsvinden op de High Tech Campus in Eindhoven.”

Verder valideren in Amerika

Van de Wiel: “We zijn heel blij met het huidige syndicaat van investeerders. We hebben twee grote en ervaren Amerikaanse investeerders en twee Nederlandse investeerders, waaronder BOM. Dat heeft te maken met onze strategie. Ons ervaren R&D-team zit in Brabant. In deze tijd van war on talent koesteren we dat extra. Wij geloven dan ook dat het belangrijk is om de innovatie hier door te zetten. Met lokale partijen om ons heen, die ons kunnen helpen bij het verder uitbouwen van onze activiteiten hier. Denk aan BOM, maar ook de academische ziekenhuizen en ook Philips natuurlijk. Voor de commerciële activiteiten is Amerika dan weer heel belangrijk. De Amerikaanse markt is groot en meer gecentraliseerd dan de Europese. Het is daar qua regelgeving makkelijker om de markt op te gaan met een test voor klinisch gebruik. Er zijn meer (klinische) studies en resultaten nodig om onder meer overheden en verzekeraars van de waarde te overtuigen, zodat de technologie goedgekeurd, vergoed en betaalbaar wordt voor grootschaligere toepassing. Dat traject doorlopen we eerst in de Verenigde Staten. De eerste investeringsronde maakt dat mede mogelijk. Learnings nemen we mee naar Nederland, zodat patiënten op termijn ook hier kunnen profiteren van onze technologie."

BOM als Board Observer

De BOM investeert nooit alleen om het geld. Lieven: “Wij willen ondernemingen ook met onze kennis en netwerk bijstaan, sparringpartner zijn. In dit geval hebben we een belangrijke rol gespeeld om samen met het management een syndicaat te vormen en met dat syndicaat eigenlijk de onderneming uit Philips te halen.”

In de periode daarna heeft InnoSIGN al mooie stappen gezet, maar het bedrijf heeft er nog een paar te maken. Daarvoor gaat de startup nog meer investeringen nodig hebben, zegt Lieven. “Daarom blijft BOM betrokken, als investeerder én investeringsbegeleider. We peilen voortdurend interesse in de markt, bijvoorbeeld bij andere venture capitalists, in voorbereiding naar volgende investeringsrondes. Daarnaast spelen we als Board Observer een adviserende rol en denken we mee over het formuleren van een goede marktstrategie en businessplan. Het team van InnoSIGN is op technisch vlak heel sterk, maar heeft nog relatief weinig commerciële ervaring. Daar kunnen wij als BOM heel goed bij helpen. Ik heb daarom regelmatig meetings met het management. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: dat InnoSIGN daadwerkelijk gaat bijdragen aan betere zorg voor patiënten.”

Testen en uitrollen

Sinds eind september 2023 wordt OncoSIGNal via het CLIA-laboratorium in de VS aangeboden. Geselecteerde centra gebruiken de technologie in een Early Acces Programme om borstkankersamples van patiënten te testen. De resultaten worden gebruikt om beslissingen in het behandeltraject voor deze patiënten te ondersteunen. Op deze manier verkrijgt InnoSIGN in vroege fase feedback van gebruikers en ontstaat vraag in de markt. Daarnaast starten gesprekken met verzekeraars over vergoeding. In Europa zal OncoSIGNal naar verwachting in 2026 beschikbaar zijn voor klinisch gebruik en daarmee voor uitrol op grotere schaal. Het is nu al geschikt voor gebruik voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door farmaceutische bedrijven.

Awardwinning concept

In oktober 2022 won InnoSIGN een Gerard & Anton Award. De award wordt elk jaar uitgereikt aan de tien meest veelbelovende startups uit de Brainportregio. Om ze een extra podium te geven; omdat de wereld moet weten dat deze bedrijven bestaan. InnoSIGN was niet het enige portfoliobedrijf in deze lijst, maar liefst acht van de tien winnaars in 2022 zijn BOM-portfoliobedrijven.

Dit was de bijdrage van BOM in de InnoSIGN-case

Ontwikkelen

  • Actieve rol in onderhandelingen met Philips voor de creatie van de InnoSIGN spinout
  • Ondersteuning bij opzetten van een goede marktstrategie en businessplan

Investeren

  • Aantrekken van Nederlandse en Amerikaanse investeerders
  • Samen met Casdin Capital (VS), Life Science Angels (VS) en Thuja Capital (NL) investering van ruim 7,3 miljoen euro

Internationaliseren

  • Advies bij uitwerken van een bedrijfsstructuur met vertegenwoordiging in NL en de VS

Jouw medtech startup ook een kickstart geven?