Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

Microsure heeft in MUSA 's werelds eerste chirurgische robot voor open microchirurgie

Microsure heeft in MUSA 's werelds eerste chirurgische robot voor open microchirurgie

Microsure is als bouwer van medische robotica ontstaan vanuit de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. De focus ligt op microchirurgie. Microsure heeft in MUSA “'s werelds eerste chirurgische robot voor open microchirurgie”. MUSA is ontworpen in nauwe samenwerking met microchirurgen en ingenieurs en biedt bovenmenselijke precisie voor microchirurgen, waardoor nieuwe ingrepen mogelijk worden die normaal gesproken onmogelijk met de hand kunnen worden uitgevoerd.

Commercieel product

Microsure is momenteel druk met de uitrol van MUSA in universitaire klinieken. Een commercieel product is er nog niet. Chief Medical Officer Mark Vrancken Peeters, zelf ook actief als vaatchirurg in het Erasmus MC in Rotterdam, is zich bewust van de lange weg die Microsure al heeft afgelegd, maar zeker die nog in het verschiet ligt. “Van research naar een commerciële positie is een enorm lange en ingewikkelde weg in de robotchirurgie. Dat heeft met regelgeving te maken, maar zeker ook met de voortdurende verbetering van je product. Ik besteed dan ook heel veel tijd aan mijn contacten met de ziekenhuizen. Waar hebben ze echt behoefte aan, hoe kan MUSA ze het beste helpen?”

Microsure's MUSA

MUSA helpt de chirurg met operaties op microniveau. Met joysticks wordt de robot bediend, maar Vrancken Peeters benadrukt dat het vooral de software tussen de joystick en de robot zelf is die allesbepalend is. “In het begin van onze ontwikkeling kon je misschien nog zeggen dat de chirurg gewoon alles in een soort master/slave-relatie zelf kon doen, maar inmiddels gaat de automatisering veel verder. Het proces is adaptiever geworden en kan de chirurg daardoor nog meer ondersteunen.”

Specifieke kennis

Microsure voelt zich enorm thuis in de regio en maakt ook volop gebruik van de expertise van de universiteit en de regionale toeleveranciers. “Je merkt aan alles dat hier gewoon ontzettend veel specifieke kennis over robot manufacturing, maar ook de expertise in de semiconductors is relevant.” Voor de werving van personeel is de regio minder bepalend, zegt Vrancken Peeters. De achttien mensen die nu bij ons werken hebben zeven nationaliteiten. Wel hebben er veel in Eindhoven gestudeerd, dus daar zie je de relatie heel nadrukkelijk.”

Microsure kan voorlopig nog vooruit op basis van eerdere investeringsrondes, maar Vrancken Peeters heeft wel een wens als het gaat om geld: “Als VC-partners na een uitgebreide due diligence bereid blijken om in te stappen, dan zou de overheid ook moeten willen bijdragen. Soms gebeurt dat al, maar wat mij betreft zou die steun wel wat steviger mogen zijn.”