Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

PeelPioneers perst alle waarde uit een sinaasappelschil

PeelPioneers perst alle waarde uit een sinaasappelschil
industry-innovation-and-infrastructure responsible-consumption-and-production

In Nederland blijven elk jaar 250 miljoen kilo citrusschillen over na het maken van vers sap. Dit zijn vooral sinaasappelschillen. Die belanden op een plek waar ze niet thuishoren: bij het gft-afval waar ze niet goed passen, omdat de schillen niet goed composteren. Er is nog een probleem met die schillen: afvalverwerkers kunnen in hun afvalmix de schillen niet goed verwerken, omdat ze niet goed verbranden of vergisten. PeelPioneers redt de schillen van de afvalberg en geeft ze een tweede leven, met hulp van onder meer BOM.

PeelPioneers ontwikkelde een proces om waardevolle (voedsel)ingrediënten te halen uit citrusschillen. Zo wordt 100 procent van de schil hergebruikt, onder meer als voedingsvezel en etherische olie in onder meer levensmiddelen, cosmetica en reinigingsmiddelen. Dagelijks verwerkt het Brabantse bedrijf 50.000 kilo citrusschillen: 10 miljoen kilo per jaar. Dat reduceert niet alleen de afvalberg, maar ook de CO₂-uitstoot. Er zijn namelijk minder nieuwe grondstoffen nodig, omdat de voedingsvezel en etherische olie uit de schillen niet geïmporteerd of vervaardigd hoeven te worden uit nieuwe materialen.

Bier, muffins en bonbons

Al snel na de opening van de fabriek in Den Bosch in 2021 begon de levering van grondstoffen aan afnemers. Zo maakt PeelPioneers sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil, die worden toegepast in bier, citrusmuffins, limonade en bonbons. De olie gaat ook naar een producent van reinigingsmiddelen die een volledige productlijn in de markt heeft gezet als onder de noemer ‘Van schil tot schoon’. Ook zet PeelPioneers in op het leveren van voedingsvezels die onder andere stevigheid bieden aan vleesvervangers en ei kan reduceren in muffins of sauzen. De pulp die na oliewinning overblijft, wordt gebruikt als nutritionele bijvoeding voor vee.

Ondersteuning van de BOM

In 2018 haalde het bedrijf een investering van een miljoen euro op waarmee de bouw van de eerste fabriek kon worden gerealiseerd – toen nog in Son. BOM was een van de geldschieters, maar ondersteunt PeelPioneers op nog meer manieren. Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers: “BOM hielp ons vanaf het eerste moment. Niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook door hun expertise te delen en door ons te koppelen aan diverse relevante bedrijven in Brabant.” 

BOM hielp ons niet alleen met een financiering, maar ook door hun expertise te delen en door ons te koppelen aan diverse relevante bedrijven in Brabant. Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers

Venture development

Via venture development begeleidt BOM PeelPioneers om te groeien: hoe kan er consistent worden opgeschaald? Wat komt er kijken bij een financieringsronde? En wat is nodig in welke ontwikkelfase van het bedrijf? Pieter Meuwissen, venture developer bij BOM: “PeelPioneers bestaat uit een jong team dat veel weet van haar core business, maar zeker in het begin een mentor nodig had om het bedrijf te laten groeien. Een mooie rol voor ons. We koppelden hen onder meer aan afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi dat de logistiek voor PeelPioneers verzorgt. Dankzij dit soort samenwerkingen kan PeelPioneers groeien.”

Bouwen aan een ecosysteem

Na die eerste periode veranderde de rol van BOM enigszins. Robbert van der Stelt, Investment Director bij BOM: “We ondersteunen PeelPioneers bij investeringsrondes en ontwikkelen een ecosysteem van en voor plantaardige foodtech bedrijven waardoor bedrijven als PeelPioneers tot bloei kunnen komen in Brabant. In dat ecosysteem kunnen bedrijven van elkaar leren, samen innovatieprojecten oppakken en R&D-activiteiten uitvoeren.”

Toekomst

Met de opening van de fabriek in Den Bosch zette PeelPioneers de stap naar productie op commerciële schaal. Het bedrijf wil uiteindelijk alle nuttige bestanddelen uit de schillen halen en verwerken tot waardevolle grondstoffen, zoals cellulose en pectine. Om zo de 250 miljoen kilo citrusschillen die jaarlijks in Nederland op de afvalberg belanden circulair te verwerken. Ook zijn er ambities om de grens over te gaan en liggen er plannen voor expansie in Europa.

Dit heeft BOM bijgedragen in de PeelPioneers-case

Ontwikkelen

  • Ontwikkelen van ecosysteem van en voor plantaardige foodtech bedrijven om van elkaar te leren, samen innovatieprojecten op te pakken en R&D-activiteiten uit te voeren
  • Venture development: begeleiden in duurzaam groeien
  • Koppelen aan diverse relevante bedrijven in Brabant, zoals Renewi als logistieke partner

Investeren

  • Ondersteunen bij investeringsrondes
    • Mede-investeerder van een miljoen euro voor de bouw van de eerste fabriek

    Ook groeien met jouw agri-food startup? Neem contact op