Terug naar actueel

BOM Brabant Ventures investeert in trainingssensor van IPOS

13 augustus 2018
5b71793a217b2

BOM Brabant Ventures investeert in IPOS Technology, een Brabantse startup die onder leiding van Menke Steenbergen werkt aan oplossingen om de communicatie tussen ruiter en paard te verbeteren. De investering wordt ingezet voor de verdere ontwikkeling van een app die de meetgegevens van teugeldruksensoren tijdens de training real time aan de ruiter doorgeeft. IPOS ontving hiervoor in 2017 de Dutch Sports Innovation Award.

“Teugeldruksensoren verbeteren niet alleen het welzijn bij paarden, ze verbeteren ook de prestaties van de ruiters”, volgens Menke Steenbergen die zich tijdens haar opleiding tot dierenarts specialiseerde in sensortechnologie voor de paardensport. 

“Onbedoeld geven ruiters vaak te veel, of asymmetrische druk op de teugels. De data die door de sensoren worden verzameld kunnen nu nog alleen via de computer worden uitgelezen en gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. De app geeft ruiters straks via een audioverbinding real time instructie zodat ruiters samen met coach, maar ook zelfstandig met de teugelsensoren aan de slag kunnen.” 

App

Bij de ontwikkeling van de app wordt nauw samengewerkt met amazone Imke Schellekens-Bartels, zilveren medaillewinnares van de Olympische landenwedstrijd voor dressuurruiters.

Bart Compen, Investment Manager HTSM van BOM Brabant Ventures: “De paardensport leeft in Brabant en de BOM draagt graag bij aan de ontwikkeling van innovaties. We waren dan ook al wat langer in gesprek met IPOS over een samenwerking. De deelname aan het accelerator programma op de High Tech Campus in Eindhoven heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf grote stappen heeft gezet.”

“Menke is een autoriteit op het gebied van sensortechniek in de paardensport en er is veel belangstelling voor het product. Wel helpen IPOS dan ook graag om in een groeiende markt een grote rol te gaan spelen.”

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures