Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

BOM investeert in versnelde marktintroductie Trabotyx onkruid wiedrobot

BOM investeert in versnelde marktintroductie Trabotyx onkruid wiedrobot

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeert samen met informals zo'n half miljoen euro in de onkruidwiedrobot van Trabotyx. De start-up gebruikt de investering voor de versnelde ontwikkeling van de autonoom rijdende robot, die deze zomer wordt getest op de Brabantse velden. De eerste versie van de precisierobot, die bij het wieden gebruikmaakt van ruimtevaarttechniek, komt volgend jaar op de markt.

De robot van Trabotyx moet in eerste instantie een alternatief bieden voor biologische telers die afhankelijk zijn van seizoenarbeiders om het onkruid dicht bij de plant te verwijderen. Inzet van de nieuwe robot kan leiden tot een kostenbesparing van 25 procent. “Maar de robot is zeker niet alleen bedoeld voor bioboeren”, zegt oprichter Tim Kreukniet. “Conventionele telers gebruiken gewasbeschermingsmiddelen om onkruid te bestrijden, maar het gebruik van die middelen staat vanwege regelgeving onder druk. In lijn met opkomende Europese reguleringen, zien we een toenemende vraag naar mechanische onkruidbestrijding. Onze ambitie is om binnen vijf jaar een hightech oplossing voor onkruidbestrijding te bieden die kan concurreren met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.”

“We zijn blij dat we met deze vroege fase investering Trabotyx kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van de onkruidrobot”, zegt Investment Associate Bart van den Heuvel van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. “De markt voor agrarische robots groeit de komende jaren van 715 miljoen naar 2,5 miljard euro. Met een sterke agrarische sector en een hightech sector van wereldklasse, is Brabant uitstekend voorgesorteerd voor een hoofdrol in die markt en bij de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Mooi dat Trabotyx nu ook deel uitmaakt van het ecosysteem dat we in Brabant rond precisielandbouw aan het ontwikkelen zijn.”

Over Trabotyx

Trabotyx is opgericht door Tim Kreukniet en Mohamed Boussama. Tim Kreukniet, CEO, heeft een succesvolle achtergrond in cleantech en het vermarkten van high-tech producten. Mohamed Boussama, CTO, heeft zijn sporen verdiend in de ontwikkeling van aeronautical hardware en software. Trabotyx is voortgekomen vanuit Antler en maakt deel uit van ESA BIC, het incubatorprogramma van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA). Eerder dit jaar ontving Trabotyx een Innovatie Lening van de Rabobank.

Meer weten?