Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

BOM meest actieve investeerder in Nederlandse startups

BOM meest actieve investeerder in Nederlandse startups

Van alle venture capital investeerders in Nederlandse startups is de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) de meest actieve. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Dealroom. De provincie Noord-Brabant gooit überhaupt hoge ogen: het Brabant Startup Fonds staat op de zesde plaats.

Dealroom is leverancier van data over startups en tech ecosystemen wereldwijd en werkt samen met investeerders, ondernemers en overheidsinstellingen voor het aanjagen van ondernemerschap en innovatie.

Nederland in top 20 internationaal

Internationaal gezien staat Nederland in de top 20 van jaarlijkse venture capital (VC) investeringen. De VC-investeringen in Nederland zijn flink gegroeid de afgelopen jaren, met een piek in 2021, toen er 7 miljard dollar opgehaald is. In 2022 liep dat enigszins terug, maar nog steeds lagen de investeringen 180% hoger dan in 2020.

Het rapport van Dealroom laat zien dat we in Brabant samen met bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid een prima uitgangspositie hebben om de komende jaren op voort te bouwen. Brigit van Dijk – Van de Reijt - CEO van BOM

Bijdragen aan maatschappelijke transities

Volgens het rapport van Dealroom ging meer dan de helft van de VC investeringen in 2022 in Nederland naar ondernemers in energie, fintech of bio- en medische technologie. BOM focust zich als meest actieve investeerder op startups die bijdragen aan maatschappelijke transities, zoals klimaatneutrale energieoplossingen, gezonde toekomst, kansrijke sleuteltechnologieën en duurzame voedselsystemen. Zo investeerde BOM de afgelopen periode in onder meer startups als Astrape Networks, FononTech, IM Efficiency, RIFT en Autoscriber. 

The Netherlands | Dealroom.co

The Netherlands | Dealroom.co

Over the past decades, the Netherlands has emerged as a prominent player in the startup ecosystem, showcasing remarkable growth and offering a conducive environment for innovative ventures to flourish.

Lees verder op Dealroom.co

“Brabant loopt voorop in oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Startups spelen op het gebied van innovatie een cruciale rol en een passend investeringsklimaat is daarbij onmisbaar. Het rapport van Dealroom laat zien dat we in Brabant samen met bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid een prima uitgangspositie hebben om de komende jaren op voort te bouwen – want er is ondanks de mooie notering nog veel te doen”, zegt Brigit van Dijk – Van de Reijt, CEO van BOM.

Marc Jansen, Managing Director Investments bij BOM zegt hierover: “We zijn natuurlijk blij om de BOM bovenaan het lijstje te zien staan. Het zegt iets over ons netwerk en ook over het actieve ondernemersklimaat dat we in Brabant en Brainport met onze partners hebben weten te creëren. Onze ambities liggen hoog, er is nog genoeg werk te verrichten om startups sneller en succesvol door te laten groeien naar scale-ups – daar zetten we ook de komende tijd graag de schouders onder”.

fDi: Noord-Brabant bij Europese koplopers strategie aantrekken buitenlandse ondernemingen | De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

fDi: Noord-Brabant bij Europese koplopers strategie aantrekken buitenlandse ondernemingen | De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Brabant heeft de 2e plaats gehaald bij de fDi strategy awards 2024 voor middelgrote regio’s van de internationaal toonaangevende Financial Times. Daarmee wordt Brabantse ‘volume to value’ strategie om de regio in het buitenland te promoten, bedrijven aan te trekken en passende verbindingen te leggen met ons innovatieve ecosysteem internationaal erkend.

Lees verder op Brabantse Ontwikkelings Maatschappij