Terug naar actueel

Bruchim Ha Baim!

7 april 2022
624e8e6991aba

Een aantrekkelijk startup klimaat; de aanwezigheid van veel potentiele hightech klanten voor Brabantse bedrijven en steeds meer Israëlische ondernemingen die inzien dat het aantrekkelijke vestigingsklimaat mooie kansen biedt om vanuit Brabant Europa te veroveren. Reden genoeg voor een handelsmissie onder aanvoering van gedeputeerde economische zaken Martijn van Gruijthuijsen om naar Tel Aviv af te reizen voor een nadere kennismaking.

De BOM helpt Brabantse ondernemers om kansen op internationale markten optimaal te benutten. Daarbij richten we ons op een klein aantal kansrijke markten voor de Brabantse topsectoren, waar we beschikken over een goed ontwikkeld netwerk en lokale vertegenwoordiging: de Chinese regio Jiangsu, de Verenigde Staten (Midwest & Texas), Zuid-Duitsland en, misschien wat onverwacht, Israël.

Mentaliteit

“Israël beschikt over een enorme startup community”, zegt Mark Koppers, die deel uit maakte van de BOM-delegatie. “Het is echt één van de grootste tech regio’s ter wereld, vergelijkbaar met Silicon Valley of Singapore. Die bedrijven ontwikkelen vaak innovatieve hightech producten waar Brabantse bedrijven makkelijk bij kunnen aansluiten om zaken te doen. We hebben verschillende bedrijven bezocht, waaronder de vestiging van Philips Healthcare, maar het belangrijkste onderdeel van zo’n handelsmissie zijn toch het netwerken en de matchmaking tussen business developers van Brabantse en Israëlische bedrijven. Waar je in landen als China en zelfs in Zuid-Duitsland al rekening moet houden met culturele verschillen, zijn die gesprekken eigenlijk heel soepel verlopen. Israëlische ondernemers houden van duidelijkheid en zijn heel direct in hun communicatie. Dat past eigenlijk heel goed bij de Brabantse mentaliteit.”

624e8eff1833c
Ontvangst in de Nederlandse ambassade.

Nieuwe klanten

Jeroen Langendam, VP Marketing & Business Development van het in Eindhoven gevestigde ItoM, was één van de deelnemers aan de handelsmissie. Hoe kijkt hij terug op het bezoek aan Israel? “Het was de tweede keer dat we met deze missie naar Israël zijn meegegaan. Aan de vorige editie hebben we twee klanten overgehouden. Die hebben we uiteraard bezocht. En ook dit keer hebben we mooie contacten gelegd. Je merkt dat de BOM en Brabant een goede naam hebben in Israël en dat de deuren voor zo’n officiële delegatie net iets makkelijker opengaan. Maar de toegevoegde waarde zit ook in de bedrijven die meegaan op zo’n reis. De worden met zorg gekozen. Samen konden we de gehele supply chain voor een aantal Israëlische prospecten aanbieden. Ik kan het zeker aanraden om een keer mee te gaan."

Naar Brabant

Naast de matchmaking, bedrijfsbezoeken aan Philips, Technion Institute of Technology, Massivit en Stratasys en de ontvangst van de Brabantse ondernemers door de Nederlandse ambassadeur, stond ook een aantal bezoeken op het programma aan bedrijven die overwegen om in Brabant te investeren of inmiddels in Brabant gevestigd zijn. “Die bedrijven helpen we bij het opzetten van hun business, en daar is veel belangstelling voor. Er zijn inmiddels 19 Israëlische bedrijven in Brabant geregistreerd”, concludeert Guido Leestemaker van het Foreign Investment team van de BOM. “We zijn op bezoek geweest bij Sodastream, bekend van het apparaat dat van kraanwater bruisend water maakt. Het hoofdkantoor staat niet ver van Tel Aviv. Maar de Europese markt wordt sinds kort beleverd vanuit Tilburg. WE zijn ook uitgenodigd door UBQ Materials, dat van afval biobased thermoplastisch composiet maakt. Dat bedrijf heeft al een tijdje een vestiging in Bergen op Zoom. Iedereen was ook erg onder de indruk van Redefine Meat, dat niet van echt te onderscheiden vlees maakt uit plantaardig materiaal met behulp van 3D printing. De nieuwe vestiging in Best, bij Eindhoven, wordt de eerste productielocatie van het bedrijf.”

“Bedrijven als deze bieden grote kansen voor Brabantse bedrijven en passen ook nog eens heel mooi bij de uitdagingen waar we in onze provincie voor staan. Ik verwacht dan ook dat de band met Israël de komende jaren nog sterker zal worden.”

Meer weten?

Gleestemaker bom nl

Guido Leestemaker

Project Manager Foreign Investments
Bekijk alle medewerkers

Meer weten?

Mkoppers bom nl

Mark Koppers

Teamlead International Trade
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures