Terug naar actueel

CE-markering voor Sirius Pintuition

16 juni 2020
5ee8e403ca428

Medtech startup Sirius Medical, een portfoliobedrijf van BOM Brabant Ventures, heeft een CE-markering ontvangen voor Sirius Pintuition. Met dit product biedt Sirius een betaalbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor traditionele chirurgische lokalisatiesystemen bij borstkankeroperaties.

De certificering maakt de weg vrij voor de commerciële lancering van Sirius in september 2020. De eerste Sirius Pintuition-systemen worden geïmplementeerd in ziekenhuizen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en diverse andere Europese landen. De Verenigde Staten volgen in 2021.

Tumorlokalisatie

Chirurgen voeren steeds complexere operaties uit omdat ze steeds kleinere tumoren moeten verwijderen. Dit komt doordat de diagnostiek van onder andere borstkanker in de afgelopen decennia snel verbeterd is en tumoren in een vroeger stadium ontdekt worden. Tot nu toe gebruikten chirurgen een metalen lokalisatiedraad of radioactieve zaadjes om tumoren in de borst en andere weke delen te lokaliseren. En dat is verre van ideaal zegt Sirius-CEO Hubert Martens. "Lokalisatie met een draad is voor patiënten niet prettig en leidt tot logistieke uitdagingen. Er moet een radioloog aanwezig zijn op de dag van de operatie. Anderzijds gebruiken veel ziekenhuizen geen radioactieve zaadjes vanwege veiligheidsprotocollen.”

Een magnetisch zaadje voor borstsparende operaties

Meer informatie over Sirius vind je op onze reporting portal.

Het Sirius Pintuition zaadje kan tot 180 dagen voor de operatie geplaatst worden om een borsttumor of ander wekedelentumor te markeren*. Tijdens de operatie geeft de Sirius Pintuition Probe zeer nauwkeurige real-time feedback om de chirurg naar het gemarkeerde weefsel te begeleiden. De Probe kan hergebruikt worden en is compatibel met metalen instrumenten die vaak gebruikt worden tijdens operaties.

“De CE-markering is een prachtige mijlpaal", vindt Senior Investment Manager Sjoerd van Gorp. Van een concept tot een volwassen product inclusief redesign en productie binnen twee jaar na onze eerste investering, dat is echt bijzonder. Het laat ook mooi de unieke positie van Eindhoven en de High Tech Campus zien. Ook alle toeleveranciers waar heel snel mee geschakeld kan worden, delen in dit succes.”

Lees het volledige (Engelstalige) persbericht over de CE-markering op de website van Sirius Medical.

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures