Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

CytoSMART doneert 100 microscopen voor onderzoek naar COVID-19

CytoSMART doneert 100 microscopen voor onderzoek naar COVID-19

CytoSMART Technologies doneert 100 microscopen voor onderzoek naar COVID-19. De microscopen zijn bedoeld voor laboratoria die werken met hoge inperkingsmaatregelen voor veiligheid, zogenaamde biosafety labs niveau 3 en 4 (BSL-3en 4).

“We willen helpen om de werkdruk te verlagen van de onderzoekers die op dit moment zich intensief inzetten voor een remedie tegen COVID-19”, zegt Joffry Maltha, CEO van CytoSMART. Door deze laboratoria uit te rusten met onze gespecialiseerde microscopen kunnen onderzoekers hun celkweken online bekijken.

Laboratoria die een CytoSMART Lux2 live-cell imager willen aanvragen kunnen dat hier doen.

Volgens richtlijnen van Centres for Disease Control and Prevention in de VS (Centrum voor Ziekte Preventie) en de WHO, is het noodzakelijk om de isolatie en karaterisatie van COVID-19 uit te voeren in BSL-3 labs. Dit om veiligheid van de onderzoekers te garanderen en om verspreiding van het te onderzoeken virus tegen te gaan. Deze laboratoria zijn zwaar geïsoleerd. Er zijn veel voorzorgsmaatregelen zijn nodig, waaronder het gebruik van beschermende kleding en (zuurstof)maskers voor de onderzoekers. Het betreden van een laboratorium is daardoor kostbaar en tijdrovend. Digitale oplossingen bieden hier een uitkomst, niet alleen omdat er tijd en geld kan worden bespaard, maar ook zodat het risico voor de onderzoekers afneemt.

CytoSMART levert een compacte microscoop die video’s maakt van celkweken. De data die gegenereerd wordt, kan online worden bekeken. De microscoop staat in de incubator waar de celculturen kunnen groeien. Onderzoekers kunnen dit proces volgen vanuit hun kantoor. Zij hebben zicht op de toestand van de cellen en kunnen bepalen of, bijvoorbeeld het cytopathisch effect zichtbaar is. Door gebruik te maken van de CytoSMART Lux2 zien zij wanneer het tijd is om het lab in te gaan en het virus te extraheren.


Celgroei monitoren

Maltha: “Het is van groot belang dat wij de wetenschappers ondersteunen, die op dit moment in BSL-3 en 4 labs aan een oplossing voor COVID-19 werken. We weten dat ons systeem kan helpen in het monitoren van celgroei, waardoor het duidelijk is wanneer het tijd is om het lab in gaan voor vervolgstappen. Het werk dat in deze labs wordt uitgevoerd, is essentieel in de strijd tegen COVID-19, wij vinden het daarom ook onze taak dat wij helpen waar we dat kunnen. Deze microscoop zorgt voor zekerheid, hiermee kan er tijd en misschien nog belangrijker, materiaal bespaard worden.


Over CytoSMART

CytoSMART Technologies, een portfolio bedrijf van BOM Brabant Ventures, ontwikkelt slimme microscopen die gebruikt worden in laboratoria voor levenswetenschappen. Alle systemen van kunnen online aangestuurd worden en zijn uitgerust met geavanceerde algoritmes voor beeldanalyse. Dit zorgt voor automatisering in zowel het verkrijgen als het analyseren van de microscopische data. De microscopen van CytoSMART Technologies worden wereldwijd gebruikt, door meer dan duizend laboratoria.

Meer weten?