Terug naar actueel

‘Deeptech’: snelgroeiende technologiebedrijven met impactpotentie

9 februari 2023
63e3859892e68

Lichtgeleide chips, state-of-the-art batterijtechnologie en geavanceerde machines voor de productie van waterstof. Deeptech is een van de aanjagers van maatschappelijk verandering. Deze week werd bekend dat de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) instapt in het derde fonds van Innovation Industries met een aanvangskapitaal van €200 miljoen. Samen met pensioenfondsen PME en PMT, Rabobank, OostNL, TNO en verschillende private investeerders.

‘Deeptech’ is de verzamelnaam voor sleuteltechnologieën die gebruikmaken van de nieuwste research voor het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het vlak van gezondheid, energietransitie en duurzaamheid, veiligheid én voeding om zo impact te hebben op de door de VN vastgestelde duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals). Deeptech is de aanjager van duurzaam economisch succes en hoogwaardige werkgelegenheid in de maakindustrie.

Consistente groei

Niet voor niets is BOM erg actief in het deeptech-ecosysteem. Door middel van venture building ondersteunen we deeptechbedrijven met programma’s en begeleiding om consistent te groeien; we investeren zelf in vroege fase tot later stage ondernemingen.

“Naast dat BOM helpt bij het ontwikkelen van deeptech ventures en er in investeert, is er voor een succesvol ecosysteem ook voldoende privaat kapitaal nodig. Om deze innovaties de kans geven te slagen zijn er fondsen nodig die vanaf de vroege fase de handschoen oppakken en ook kunnen doorinvesteren in de groeifase van dit soort ventures,” zegt Daan van Lange, Investment Manager bij BOM.

“Daarom zijn we als investeerder vanaf het eerste uur betrokken geweest bij DeeptechXL, Imec.Xpand I & II en Innovation Industries I & II. We werken nauw samen met deze partners in het ecosysteem vanaf de vroege fase zoals bij Carbyon, maar ook in de groeifase bij bijvoorbeeld Effect Photonics. Hiermee zijn we weer een stap dichter bij lifecycle funding voor deeptech ventures.”

Portfolio

Ook de participatie in Innovation Industries III is hiervan een mooi voorbeeld. Met bedrijven als Smart Photonics, Carbyon, Onera, Effect Photonics, Lionvolt, Sparknano en Micosure bouwde BOM in de afgelopen jaren een mooi portfolio op van impactvolle ondernemingen en fondsen Deze gelden als een waardevolle aanvulling op de eigen fondsen van BOM.

Meer weten?

Dvanlange bom nl

Daan van Lange

Senior Investment Manager & Teamlead Climate Tech
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures