Terug naar actueel

DENS introduceert schone energie uit mierenzuur

24 juni 2019
5d10830dceed4

DENS, de Helmondse startup die is voortgekomen uit Team FAST –bekend van de mierenzuurmotor– gaat zich richten op de exploitatie van de mierenzuurtechniek voor generatoren en waterstof tankstations. BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund investeren 550.000 euro in de ontwikkeling van een winstgevend businessmodel.

Binnenkort presenteert DENS (Dutch Energy Solutions) de eerste generator die elektriciteit opwekt op basis van hydrozine, beter bekend als mierenzuur. Het is een vloeistof die gewoon getankt kan worden, net als benzine of diesel. De DENS-generator zet hydrozine om in waterstof en vervolgens elektriciteit. Waterstof is schoon, want het laat bij verbranding alleen waterdamp achter. Maar het is een licht ontvlambaar en explosief gas, dat moet worden opgeslagen in kostbare tanks die hoge druk aankunnen. Door hydrozine als tussenschakel toe te passen, wil DENS de nadelen van waterstof ondervangen. Hydrozine is veiliger, goedkoper en gemakkelijker toepasbaar dan waterstof.

De ervaring die eerder werd opgedaan met Team Fast leidde in 2018 tot een pilot in samenwerking met bouwbedrijf BAM Infra. Met een generator die werd gevoed door een flinke hydrozinetank leverde DENS twee weken lang stroom bij de verbouwing van de N211, de eerste CO2-negatieve weg van Nederland.

De DENS X2 generator is een aantrekkelijk alternatief voor vervuilende en luidruchtige dieselgeneratoren.
Max Aerts

“De DENS X2 generator die we nu ontwikkelen, is een aantrekkelijk alternatief voor vervuilende en luidruchtige dieselgeneratoren op plekken waar geen stroomvoorzieningen zijn”, zegt Max Aerts, oprichter van DENS. “Dat geldt voor bouwplaatsen, maar zeker ook voor festivalterreinen.”

Waterstof als duurzame brandstof is niet nieuw. Het heeft nooit een vlucht genomen omdat de praktische uitvoering van opslag en distributie te omvangrijk en te duur bleek. Aerts: Wij brengen daar verandering in door waterstof tankstations op een veilige en goedkope manier te bevoorraden. De investering van BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund wordt ingezet om verschillende businessmodellen verder uit te werken. Daarvoor zijn we nog wel op zoek naar ervaren engineers.”

Business Developer Pepijn Herman van BOM Brabant Ventures: “DENS was een van de kansrijke deelnemers aan ons Investor Readiness Programma. We zijn blij dat we die samenwerking nu kunnen voortzetten; niet alleen met een financiële ondersteuning, maar ook met onze kennis en ons netwerk. Stimuleren van innovatief ondernemerschap en reductie van CO2-uitstoot zijn twee belangrijke criteria bij ons investeringsprogramma. Met DENS slaan we twee vliegen in een klap.”

Meer weten?

Pherman bom nl

Pepijn Herman

Senior Product Developer
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures