Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Een gemengde economie a la Mazzucato

Een gemengde economie a la Mazzucato

De ontwikkeling van de Iphone, de algoritmes van Google en het internet. Zonder publieke betrokkenheid waren ze niet tot stand gekomen. In haar boek The Entrepreneurial State laat Mariana Mazzucato zien hoe belangrijk de rol van overheid is bij de realisatie van slimme en duurzame groei. Afgelopen maandag was Mazzucato virtueel te gast bij Invest-NL en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en nam ze ons mee in haar kijk op publiek-private samenwerking.

Vergrootglas

Haar timing kon niet beter. Ook bij tekenen van een recessie, of een serieuze crisis zoals nu met corona, lijkt de rol van de overheid essentieel. Een gemengde economie, waar marktwerking en publieke stimulans gezamenlijk innovatieve en ondernemende initiatieven mogelijk maken. Op dit precaire snijvlak bevindt zich de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij; publiek gefinancierd, werkend met de private sector en ter bevordering van ondernemerschap en innovatie.

Naast de onzekerheden van vandaag, staan we als samenleving voor grote maatschappelijke uitdagingen. Meer dan ooit worden onze behoeftes begrensd door wat onze aarde aankan. Corona werkt daarbij als een vergrootglas. Het moet echt anders. Niet de aarde aanpassen, wel hoe we daar mee omgaan. In mijn ogen moeten we – als consument - onze behoeftes heroverwegen, en moeten we gebruik maken van nieuwe toepassingen.

Mariana Mazzucato

Ook Brabant moet anders leren omgaan met energie, met gezondheid en voeding en de kansen die sleutel-technologieën kunnen bieden aan onze high tech-sector. Niet geheel toevallig zijn dit de opgaven waar de BOM zich de komende jaren sterk voor maakt. Als enabler, maar vooral ook als aanjager. Voor de realisatie van deze moonshots - om de woorden van Mazzucato te gebruiken – heeft Brabant uitstekende papieren.

Een recent onderzoek van de BOM heeft aangetoond dat de helft van de NL productiewaarde van de Life Sciences & Health sector, in Brabant wordt gerealiseerd. In Brabant ontvouwt zich een veelbelovend fotonica-cluster. En, we voeren met 3.757 aangevraagde patenten in 2019 de lijsten aan van de meest innovatieve regio’s ter wereld. Het resultaat van een prachtig samenspel tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden. Van Boxmeer tot Bergen op Zoom.

Publiek-private tandem

In de eerste zes maanden heeft de BOM, maar liefst 24% meer geïnvesteerd ten opzichte van vorig jaar. Daar bovenop hebben we dankzij de forse investeringen van het Rijk EUR 75 miljoen extra kunnen investeren. Hiermee zijn 103 startups en scale ups van middelen voorzien, naast de 108 ondernemingen die - gerekend vanaf begin dit jaar - onze acceleratieprogramma’s volgen, zoals het Investor Readiness Programma, of Corona Rebuild Programma.

Mondiale duurzaamheidsdoelstellingen, coronacrisis of het verbeteren van de status quo. In het beleidskader economie van de provincie wordt dit streven mooi omschreven als een toekomstbehendige economie. Laten we in een publiek-private tandem ontwikkelen, investeren en internationaliseren. In mijn beleving is er daarbij maar een richting: Van prille ideeën tot maatschappelijk relevante oplossingen. Van maatschappelijke oplossingen tot prachtige bedrijven. Van prachtige bedrijven tot een duurzame economie.

Brigit van Dijk-Van de Reijt is algemeen directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Bovenstaande blog is een bewerking van haar toespraak tijdens een lunch-event rond het webinar van Mariana Mazzucato.

Auteur