Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

€600 miljoen voor deeptech investeringen

€600 miljoen voor deeptech investeringen

Het merendeel van de financiering afkomstig van Nederlandse pensioenfondsen

Innovation Industries, een Nederlandse venture capital fonds, kondigt met trots de lancering aan van Innovation Industries Fund III, een nieuw fonds dat is gericht op het financieren en begeleiden van deeptech start-ups en scale-ups in de Benelux en Duitsland. Het fonds heeft een omvang van €500 miljoen, gelijk aan het maximale doelvermogen. De lancering volgt kort na de aankondiging van het €100 miljoen Innovation Industries Strategic Partners Fund, dat zich richt op het financieren van scale-ups binnen de bestaande portefeuille van Innovation Industries. Investeerders in het fonds zijn voornamelijk institutionele investeerders, waaronder een aantal Nederlandse pensioenfondsen. BOM is ook een van de investeerders.

Het geld van de fondsen van Innovation Industries zal worden geïnvesteerd in bedrijven die zich toeleggen op het ontwikkelen en het naar de markt brengen van geavanceerde technologieën, ook wel ‘deeptech’ genoemd. Deeptech bedrijven hebben het potentieel om innovatieve oplossingen te bieden voor mondiale problemen zoals klimaatverandering, gezondheidszorg, voedselzekerheid, veiligheid en energievoorziening. Vanwege de complexiteit en innovatieve aard van de producten, hebben deeptech bedrijven hogere kapitaalvereisten en kunnen de ontwikkelingstijden langer zijn, waardoor financiering in met name de cruciale latere fase een belangrijke uitdaging is. Met een team van industrie experts en voldoende financiële slagkracht, is Innovation Industries goed geëquipeerd om de beste deeptech bedrijven te selecteren en te begeleiden in hun groei.

Nearfield Instrument

Innovation Industries is sinds 2017 actief en heeft sindsdien participaties genomen in meer dan 30 bedrijven. Een voorbeeld van een succesvolle participatie is Nearfield Instrument, een TNO spin-off die geavanceerde metrologie-oplossingen ontwikkelt voor de halfgeleiderindustrie. Innovation Industries heeft vanaf de start van het bedrijf geïnvesteerd en in iedere vervolgronde een noemenswaardige bijdrage geleverd. Nearfield Instruments is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest veelbelovende Nederlandse deeptech ondernemingen van dit moment. Een voorbeeld van een succesvolle exit is Luxexcel, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-geprinte optica, dat in 2021 werd verkocht aan Meta, voorheen bekend als Facebook. Innovation Industries was de grootste investeerder in Luxexcel.

Innovation Industries is er trots op gesteund te worden door toonaangevende pensioenfondsen en banken, wat een sterke toewijding aan lange termijn-, duurzame investeringsstrategieën aantoont. Naast de pensioenfondsen PME en PMT die al de eerdere fondsen van Innovation Industries mogelijk hebben gemaakt, zijn nu tevens [ABP, bpfBOUW, KPN Pensioenfondsen TNO Pensioenfonds]als investeerder toegetreden. Het overige kapitaal wordt verstrekt door onder meer [het Europees Investeringsfonds, KfW, Wachstumsfonds, ABN AMRO, Athora, Rabobank, OostNL, BOM, IQ en InvestNL]. Met de steun van deze gewaardeerde investeerders is InnovationIndustries Fund III goed gepositioneerd om waardevolle bijdragen te leveren aan het deeptech-ecosysteem in de Benelux-regio en Duitsland.

Deeptech-bedrijven ondervinden aanzienlijke uitdagingen bij het aantrekken van kapitaal. Met het Innovation Industries Fund III zetten we een belangrijke stap in het aanpakken van dit probleem voor Nederlandse deeptech bedrijven. Nard Sintenie - partner en mede-oprichter van Innovation Industries

"Deeptech-bedrijven ondervinden nog steeds aanzienlijke uitdagingen bij het aantrekken van kapitaal," verklaart Nard Sintenie, partner en mede-oprichter van Innovation Industries. "Met het Innovation Industries Fund III, gecombineerd met het Strategisch Partners Fund, zetten we een belangrijke stap in het aanpakken van dit probleem voor Nederlandse deeptech bedrijven.”

Harm de Vries, partner en mede-oprichter van Innovation Industries, benadrukt: "Dankzij de steun van pensioenfondsen PME en PMT hebben we nu vele andere pensioenfondsen kunnen overtuigen dat investeren in het Nederlandse deeptech-ecosysteem niet alleen gunstig is vanuit een financieel perspectief, maar ook essentieel is voor een betere toekomst voor de samenleving. Met in totaal ongeveer €900 miljoen onder beheer hebben we een positie bereikt waarbij we als een magneet kunnen fungeren voor cutting-edge technologieën die in Europa worden ontwikkeld."

"Ons team opereert momenteel vanuit kantoren in Amsterdam en Eindhoven. Binnenkort voegen we daar ook een kantoor in München aan toe," verklaart Chris Sonnenberg, partner en mede-oprichter van Innovation Industries. "Met een solide Europese aanwezigheid kunnen we de beste technologiebedrijven identificeren en daarmee de concurrentiepositie van Nederland versterken," voegt hij toe.