Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Investeren in zonnepanelen nu mogelijk zonder recht van opstal voor bank

Investeren in zonnepanelen nu mogelijk zonder recht van opstal voor bank

ABN AMRO, OVVIA en BOM Renewable Energy stellen samen ruim EUR 12 miljoen beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen op bedrijfspanden in Brabant. 

OVVIA uit Veldhoven is verantwoordelijk voor de exploitatie van zonnedaken volgens het ESCo-concept. Een ESCo is een belangrijke schakel bij de reductie van CO2 in het kader van de nieuwe klimaatwet. Dankzij de samenwerking kunnen Brabantse ondernemers voldoen aan hun wettelijke verplichtingen onder de nieuwe klimaatwet, zonder zelf te investeren. 

In de discussie over de financiering van de klimaatdoelstellingen neemt ABN AMRO met deze investering als een van de eerste Nederlandse banken een standpunt in: Als bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden is investeren in zonnepanelen mogelijk zonder dat de bank een recht van opstal eist.

Vincent Groet, directeur Bouw Zuid & Zuid-West Nederland bij ABN AMRO: “We hebben een fraaie stap voorwaarts kunnen zetten. Daardoor kunnen we nu als bank substantieel bijdragen aan de verduurzaming van Brabant. Met de financiering van het ESCo-concept dat we met OVVIA en BOM hebben ontwikkeld, bieden we een unieke propositie voor ondernemend Brabant.” 

Pay-per-use

In het ESCo-concept staat het ‘pay-per-use’ principe centraal. De Energy Service Company investeert in de aanleg en het onderhoud van installaties die nodig zijn om energie te besparen. In ruil voor deze investering betalen gebruikers een maandelijkse vergoeding, die lager is dan de besparing op de energierekening.

Jan van Hout, directeur van OVVIA, verwacht mede door de samenwerking met ABN AMRO en BOM dit jaar een groei van 60 procent te realiseren. “Veel ondernemers zijn zich er niet van bewust dat ze verplicht zijn om bij te dragen aan de reductie van CO2. De samenwerking met ABN AMRO en de BOM maakt het mogelijk om aan die wettelijke verplichting te voldoen en tegelijkertijd flink te besparen op de energierekening, zonder dat ze zelf hoeven investeren. Het is bijna te mooi om waar te zijn.”

Ook Harmen de Kool, manager BOM Renewable Energy, is blij met de samenwerking. “ESCo’s spelen een belangrijke rol in ons streven om Brabant energieneutraal te maken. Daarbij hebben we de banken hard nodig. ABN AMRO is de eerste bank die bereid is om haar nek uit te steken en het recht van opstal in deze constructie los te laten. Dit maakt de financiering van zonnedaken een stuk makkelijker. We hopen dat we snel meer banken ervan kunnen overtuigen om hetzelfde te doen.” 

Meer weten?