Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

LionVolt betreedt de batterij-industrie met revolutionaire 3D-technologie

LionVolt betreedt de batterij-industrie met revolutionaire 3D-technologie

Een veilige, duurzame batterij die sneller oplaadt en meer energie bevat, daarmee wil het Eindhovense bedrijf LionVolt de batterij-industrie hervormen. Met een initiële investering van 1,1 miljoen euro van Innovation Industries, Goeie Grutten, Brabant Startup Fund (BSF) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) versnelt LionVolt de ontwikkeling van de 3D-batterijtechnologie. De ontwikkeling van machines om de revolutionaire batterijen te produceren zal grotendeels in Brainport plaatsvinden.

Het platform voor de 3D solid state batterijtechnologie is ontwikkeld door TNO in Holst Center. Met behulp van nanotechnologie wordt een driedimensionale structuur aangebracht op metaalfolie. Die wordt bedekt met dunne filmlagen als energiedragers. Door deze 3D-dunne-filmstructuren op elkaar te stapelen, ontstaat een veel lichtere, veilige batterij zonder ontvlambare elektrolyt. De batterij kan tot vier keer meer energie opslaan in de tijd die de huidige generatie batterijen nodig heeft om op te laden. Naast een hogere capaciteit verwacht LionVolt de productiekosten van batterijen significant te kunnen verlagen met deze technologie.

LionVolt

Geen betere plek dan Brainport

"De batterij-industrie vraagt ​​om een ​​nieuwe aanpak om aan de groeiende behoefte te voldoen", zegt Karl McGoldrick, CEO van LionVolt. “Die nieuwe aanpak hebben we hier in de Brainportregio ontwikkeld. En met de expertise die hier in de regio aanwezig is, kunnen we 80 procent van de productielijnen voor de 3D batterijen in Brabant betrekken. Er is geen betere plek denkbaar!”

Innovation Industries

“LionVolt is een jong bedrijf. Dat betekent dat niet alleen geld, maar ook begeleiding waardevol is”, zegt Sander Verbrugge van Innovation Industries. “De organisatie, het businessmodel en de ‘go-to-market’ moeten in de komende jaren nog verder ontwikkeld worden. Als investeerder in hightechbedrijven hebben wij hier de nodige ervaring mee. We zijn blij dat we die nu kunnen inzetten om LionVolt te ondersteunen.”

De volgende ASML?

Pepijn Herman van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij: “De grote batterijfabrieken worden momenteel gebouwd in Duitsland, Zweden en Frankrijk. Maar die zijn gebaseerd op oude technologie. Door gebruik te maken van de relevante kennis en expertise in de Brainport regio kan LionVolt in korte tijd een schaalbare productielijn realiseren. Hiermee kunnen we Nederland als innovatieve batterijproducent op de kaart zetten. In die zin zou dit wel eens de volgende ASML kunnen worden!”

Meer informatie over LionVolt?

Meer weten?