Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Nederlandse Semicon industrie richt z’n pijlen op Zuidoost-Azië

Nederlandse Semicon industrie richt z’n pijlen op Zuidoost-Azië

Van 28 t/m 30 mei organiseerde Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), in samenwerking met RVO, de Nederlandse ambassade in Maleisië en Brainport Industries, een Nederlands paviljoen op Semicon SEA 2024 gecombineerd met een ondernemersreis in Kuala Lumpur, Maleisië. Wat maakte deze ondernemersreis zo succesvol?

Het Nederland paviljoen stond deze reis centraal. 10 bedrijven uit de Nederlandse Semicon sector hebben zich tijdens deze beurs gepresenteerd. Semicon SEA is een van de belangrijkste beurzen voor de halfgeleiderindustrie, waar bedrijven uit de hele wereld samenkomen om de nieuwste technologieën, innovaties en trends te delen. Voor Nederlandse ondernemers biedt deze beurs ongeëvenaarde kansen om in contact te komen met belangrijke spelers in de Aziatische markt, partnerships te smeden en hun marktpositie te versterken. Rondom deze beurs bestond het programma voor alle Nederlandse deelnemers uit verschillende bedrijfsbezoeken, netwerkrecepties, matchmaking en workshops. Hier hebben zij waardevolle connecties kunnen leggen met lokale spelers in de industrie.

Het doel van deze reis was om onze Nederlandse bedrijven beter te positioneren en exposure te bieden in de lokale industrie in Maleisië. Deze beurs biedt een platform waar de innovatieve kracht en technologische vaardigheden van Nederlandse bedrijven direct onder de aandacht worden gebracht van de belangrijkste besluitvormers in de regio. Brigit van Dijk – van de Reijt, CEO van de BOM

Succesfactoren

Een van de hoogtepunten deze beurs was het bezoek van de premier van Maleisië, Mr. Anwar Ibrahim, en de minister van Investeringen, Handel en Industrie, Mr. Tengky Zafrul Aziz, aan het Nederlandse paviljoen. Dit bezoek benadrukte de sterke economische banden tussen Nederland en Maleisië, waarbij Nederland de grootste buitenlandse directe investeerder (FDI) in Maleisië is.

Een ander hoogtepunt was de netwerkreceptie op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Maleisië, Jaap Werner. Diverse bedrijven uit de semicon sector waren op uitnodiging aanwezig om kennis te maken met de delegatie uit NL.

Deze missie was van uitzonderlijk niveau. Onze deelname aan het volledige programma overtrof onze verwachtingen, aangezien wij aan elk evenement dat we bijwoonden, wat hebben gehad. Ralph Stassen, CCO Hittech Group (deelnemer paviljoen)

Hoe het begon

Eind 2021 ontwikkelde BOM een strategie voor opkomende markten, waarbij Maleisië als een belangrijke kans werd geïdentificeerd. Een onderzoek naar de waardeketen van de halfgeleiderindustrieën in Maleisië, Singapore en Vietnam vormden vervolgens de basis voor een eerste verkenningsreis in maart 2023, waar de kansen in deze regio’s duidelijk naar voren kwamen.

Marktonderzoek Maleisië

Marktonderzoek Maleisië

Marktonderzoek Maleisië

Een waarde propositie voor de halfgeleiderindustrie in Maleisië

Ook vanuit de Nederlandse overheid werden deze kansen erkend. Dit resulteerde in een nationale ondernemersreis met premier Mark Rutte naar Maleisië en Vietnam in oktober 2023. Deze reizen hebben geleid tot verdere verdieping van de strategische marktbewerking door BOM.

Blik naar de toekomst

De positieve resultaten van deze ondernemersreizen vormen de basis voor verdere strategische initiatieven in Maleisië en Singapore. Door deze reis hebben we een stevige basis gelegd voor toekomstige samenwerkingen en markttoegang in Zuidoost-Azië. We kijken ernaar uit om onze bedrijven nog meer te ondersteunen bij hun internationale groei.

In mei 2025 vind de Semicon SEA plaats in Singapore. BOM gaat hier wederom een Nederlands paviljoen organiseren inclusief een programma voor de deelnemers. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds gestart. Heb je interesse in deelname op het paviljoen of aan de ondernemersreis er omheen? Laat het ons weten via trade@bom.nl en we nemen contact met je op.

BOM versterkt de regionale en nationale economie door bedrijven te ondersteunen om succesvol internationaal te ondernemen.

Meer weten?