Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Odura en BOM lanceren 2 megawatt batterij in Bergen op Zoom

Odura en BOM lanceren 2 megawatt batterij in Bergen op Zoom

Energietransitiebureau Odura heeft in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) een batterij met een vermogen van 2 megawatt geplaatst en deze snel inzetbaar gekregen. De gerealiseerde batterij, die een opslagcapaciteit heeft van 4 megawattuur, werd geleverd en geïnstalleerd door Alfen en is een investering vanuit een joint venture van Odura en BOM

De batterij is aangesloten op de 6 MVA aansluiting van het recent geopende Zonnepark de Dassenberg in Bergen op Zoom. Dit park is eigendom van Odura en van de eigenaar van aanpalend landgoed De Dassenberg. Met deze batterij willen de investeerders bijdragen aan de stabilisering en flexibilisering van het elektriciteitsnet om zo de energietransitie te versnellen.

Eigen Batterijdienst

Odura heeft de batterij niet alleen ontwikkeld, maar heeft in het afgelopen jaar ook een dienst opgezet waarmee de aansturing van de batterij zelf uitgevoerd wordt. Tijdens de ontwikkelingsfase bleek het lastig om voor dergelijke middelgrote batterijen betaalbare en transparante aansturingsdiensten te vinden. 

Joost Berkvens van Odura zegt hierover: “Wij geloven in de waarde van batterijen en ander flexibel vermogen in de transitie naar een duurzame energiehuishouding. Daarom zijn we de aansturingsdienst zelf gaan ontwikkelen. Deze dienst hebben we “Wattson” gedoopt en we zetten deze inmiddels ook in om andere vormen van flexibel vermogen van onszelf en anderen aan te sturen.” 

Door de dienst in eigen beheer te ontwikkelen en door gebruik te maken van een digital twin van de Alfen batterij kon Odura de aansturingsoftware testen vóór de levering van de batterij zelf. Mede hierdoor was het Odura team in staat de fysieke batterij binnen 2 weken na oplevering al in te zetten.

Vanuit onze rol als regionale ontwikkelingsmaatschappij gelooft BOM sterk in innovatieve en decentrale oplossingen voor de energietransitie. In deze visie hebben Odura en BOM elkaar als partners gevonden. Koen den Houting - Investment manager bij BOM

Partners

In de afgelopen anderhalf jaar hebben BOM en Odura intensief samengewerkt om te komen tot een structuur waarin meerdere batterijprojecten kunnen worden gerealiseerd. Koen den Houting, Investment manager bij BOM: ‘Vanuit onze rol als regionale ontwikkelingsmaatschappij gelooft BOM sterk in innovatieve en decentrale oplossingen voor de energietransitie. In deze visie hebben BOM en Odura elkaar als partners gevonden. De voortvarende projectaanpak van Odura bevestigt ons in de keuze voor deze samenwerking.”

Joost Berkvens: “Wij zijn erg blij met de samenwerking met BOM. In deze fase van marktontwikkeling zijn batterijsystemen nog lastig financierbaar. BOM heeft hierin een voortrekkersrol genomen, wat het project aanzienlijk versneld heeft. Daarmee hebben we nu al een referentieproject staan waar we zowel voor de aansturing als batterijontwikkeling op verder kunnen bouwen.”

In deze fase van marktontwikkeling zijn batterijsystemen nog lastig financierbaar. De financiering van BOM heeft het project aanzienlijk versneld. Joost Berkvens - Directeur / oprichter Odura

Financiering

BOM en Odura zien wel terughoudendheid bij banken met betrekking tot financiering van batterijen, zeker als het om full merchant batterijen gaat zoals hier het geval is. Waar banken voor andere projecten als zonnevelden en windparken kunnen rekenen op zekerheden uit de SDE++ regelingen, gaat het hier om een zich snel ontwikkelende markt waarbij het verdienmodel vooraf minder uitgekristalliseerd is.

BOM vindt dat dit de transitie niet in de weg mag staan en verstrekt daarom voor deze investering, naast eigen vermogen, initieel ook het vreemd vermogen. Den Houting hierover: “Wij verstrekken de lening niet alleen om de realisatie van dit project te bespoedigen, maar vooral ook om aan te kunnen tonen dat middelgrote batterijen in de energietransitie een stabiele business case hebben, ook als je ze niet verhuurt aan een grote BRP.”

Wij verstrekken de lening ook om aan te kunnen tonen dat middelgrote batterijen in de energietransitie een stabiele business case hebben, ook als je ze niet verhuurt aan een grote BRP.” Koen den Houting - Investment manager bij BOM

Duurzame energieprojecten

Zowel Odura als BOM hebben meerdere duurzame energieprojecten in portfolio waar in de toekomst nog batterijen gerealiseerd zullen worden. Beide partners willen door ontwikkeling en aansturing van meerdere batterijen in de toekomst een rol kunnen spelen in het ontstaan van nieuwe flexibiliteit- en congestie-gerelateerde diensten.

Odura  on LinkedIn: Met trots presenteren we de naam van onze nieuwe…

Odura on LinkedIn: Met trots presenteren we de naam van onze nieuwe…

Met trots presenteren we de naam van onze nieuwe dienstverlening: “Wattson slim in flex”. Met deze dienst sturen we flexibel vermogen aan op basis van…

Lees verder

Ben jij ook op zoek naar financiering van je energie-project? Neem contact op!