Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

PhotonVentures sluit tweede investeringsronde van 75 miljoen

PhotonVentures sluit tweede investeringsronde van 75 miljoen

PhotonVentures, het deep-tech venture capital fonds dat zich richt op startups en scale-ups die oplossingen ontwikkelen met fotonische chips, kondigt met trots aan dat de tweede financieringsronde van € 15 miljoen met succes is afgerond. Het enthousiasme in de markt voor deelname aan deze ronde onderstreept het vertrouwen in de missie van PhotonVentures om groei te ondersteunen en te profiteren van de snel ontwikkelende geïntegreerde fotonica halfgeleiderindustrie. Het fonds richt zich op toepassingen in datatransmissie, gezondheidsdiagnostiek en slimme sensorsystemen en sluit zich aan bij belangrijke wereldwijde trends zoals AI, AR en VR. Particuliere en strategische investeerders, samen met de steun van BOM, Oost NL, TNO en Universiteit Twente, hebben deze financieringsronde mogelijk gemaakt. De omvang van het fonds komt hiermee uit op € 75 miljoen.

Het doel is om tegen het einde van 2024 een robuust eerste fonds van ten minste € 100 miljoen te hebben. Dit fonds richt zich op Seed- tot Series A-investeringen met participaties van € 1 miljoen tot € 2,5 miljoen. Met de strategische steun van het Nationaal Groeifonds en het Europese ChipsAct, creëert PhotonVentures de randvoorwaarden voor de groei van 20 deep-tech koplopers om zich als internationale leiders te positioneren in het Europese ecosysteem. PhotonDelta en particuliere investeerders haalden in de eerste financieringsronde € 60 miljoen bij elkaar.

De recente investering geeft PhotonVentures een sterke impuls en versterkt haar positie binnen de Nederlandse en Europese ambities in deze strategisch belangrijke opkomende markt. PhotonVentures blijft hiermee leidend in het Nederlandse fotonische ecosysteem. Hun sterke focus op geïntegreerde fotonische technologieën en duurzame AI-gedreven ontwikkelingen zet hen in een unieke positie om bij te dragen aan aanzienlijke economische groei en maatschappelijke vooruitgang.

Vooruitkijkend is het ons doel om dit eerste fonds te closen op ten minste € 100 miljoen voor het einde van 2024. Dit fonds richt zich op Seed- tot Series A-investeringen, waarbij we uitgaan van participaties van € 1 miljoen tot € 2,5 miljoen. Met strategische steun van het Nederlandse 'Nationaal Groeifonds' en de Europese ChipsAct, creëert PhotonVentures de randvoorwaarden voor de groei van 20 deep-tech koplopers om zich als internationale leiders te positioneren in het Europese ecosysteem.

PhotonVentures, voortgekomen uit PhotonDelta, blijft zo in de voorhoede van het Europese fotonische ecosysteem. De toewijding aan geïntegreerde fotonische technologie en duurzame AI-gedreven trends positioneert het fonds op een unieke manier om aanzienlijke economische groei en sociale vooruitgang te bevorderen.

"We zijn er trots op dat BOM, Oost NL, TNO en Universiteit Twente aan boord zijn gekomen. Het bewijst hun geloof dat PhotonVentures waarde creëert voor investeerders en duurzame economische impact voor Nederland en de rest van Europa. We bedanken ook onze nieuwe particuliere en strategische investeerders voor hun vertrouwen en inzet om dit mogelijk te maken" - Ewit Roos, General Partner bij PhotonVentures.

De verdere ontwikkeling van fotonica is cruciaal voor de toekomst van het Nederlandse halfgeleider ecosysteem. Niet voor niets is fotonica een van de sleuteltechnologieën voor de BOM. Voor het opschalen van innovatieve bedrijven in deze sector zijn fondsen als PhotonVentures onmisbaar. We kijken uit naar een intensieve samenwerking met alle partners. Marc Jansen, managing director investeringen - BOM

"Fotonica is een belangrijke 'enabling technology'. Veel Nederlandse fotonica bedrijven zijn gevestigd rond de universiteiten in Eindhoven en Enschede. Maar ook de Noviotech Campus in Nijmegen is een belangrijke motor voor innovaties in fotonica. PhotonVentures heeft eerder geïnvesteerd in bedrijven uit onze regio zoals Surfix en PHIX. We zijn blij dat we ons samen met andere publieke partijen hebben aangesloten omdat we het belang zien van de groei van fotonica op regionaal, nationaal en Europees niveau." - Freek Welling, directeur Capital bij Oost NL.

Meer weten?