Terug naar actueel

Robotica-speler Mujin vestigt EU hoofdkantoor in Eindhoven

10 januari 2024
659e774b0754c

Een nieuw internationaal bedrijf heeft zich aangesloten bij het bloeiende hightech ecosysteem van Noord-Brabant. Het Japanse Mujin vestigt zijn Europese hoofdkantoor in Eindhoven. Eind 2023 gingen de eerste activiteiten van start en dit jaar zal de locatie volledig operationeel zijn.

Mujin is een robotica-bedrijf dat is opgericht in 2011. In het Japans betekent Mujin onbemand - het bedrijf ontwikkelt namelijk intelligente robotbesturingen. De fabrieksrobots van het bedrijf kunnen in real-time beslissingen nemen. Hierdoor kunnen processen sneller verlopen. Robots voeren elke toepassing uit via het MujinController-platform.

Mujin's On-the-fly Robotic Palletizer at Trusco Nakayama's Flagship Distribution Center

"Met ongeveer 300 werknemers wereldwijd - waarvan tweederde werkzaam in R&D - heeft het Japanse bedrijf zijn Europese vestiging geopend in Strijp T, Eindhoven, de eerste stap op weg naar Europese expansie. Toen we voet aan wal wilden zetten in Europa, was de regio Noord-Brabant de beste optie. Dit is voordelig in verband met de nabijheid van klanten. Bovendien is er sprake van een aantrekkelijk ecosysteem", legt Lukasz Drewnowski, CEO van Mujin Europe, uit.

"Het is een zeer internationaal gebied, dynamisch en vol jong talent. Eindhoven is relatief klein en het lijkt alsof iedereen elkaar kent", benadrukt hij. Die nabijheid is volgens Drewnowski een positief aspect. "Heel vaak lopen hightechbedrijven vast omdat ze een probleem moeten oplossen en daar veel tijd voor nodig hebben. Hier kan het netwerk je helpen de juiste mensen te bereiken en eventuele problemen sneller op te lossen."

Met Avular en Kragt in het Philips Glaslaboratorium op Strijp-T

Mujin heeft bewust gekozen zich te vestigen in het historische voormalige Philips Glaslaboratorium op Strijp-T, waar Avular en KRAGT Groep het innovatieve robotica workplace concept van “MELT at Avular” hebben gecreëerd. Deze locatie biedt niet alleen historische waarde, maar ook nieuwe voordelen voor bedrijven actief in de robotica en aanverwante high-tech sectoren. Het gebouw is voorzien van moderne faciliteiten, waaronder kantoren, laboratoria, testruimtes en ervaringsruimtes, waardoor het de ideale locatie is voor bedrijven zoals Mujin om op te vallen binnen het gespecialiseerde ecosysteem voor robotica en high-tech. Bovendien zijn Avular en andere vooraanstaande robotica-bedrijven in hetzelfde gebouw gevestigd, wat resulteert in een dynamisch robotica-cluster.

Processen in de toeleveringsketen automatiseren

Mujin is het snelst groeiende intelligente robotica-bedrijf in Japan. Het was het eerste bedrijf ter wereld dat met AI een slimme controller maakte voor orderverzamelrobots. Afgelopen september haalde het bedrijf 85 miljoen dollar op in serie C-financiering om de ontwikkeling van zijn automatisering te versnellen, waardoor robotapparaten volledig responsief en geautomatiseerd worden.

Het ontwikkelen van een nieuwe robotarm in een supply chain-faciliteit kan enkele maanden in beslag nemen. Dit komt omdat het apparaat handmatig geconfigureerd moet worden. Met de hardwarecontroller van Mujin wordt veel van het handmatige automatiseringswerk geautomatiseerd. De controller kan goederen die een bedrijf wil verwerken analyseren met behulp van machine learning en zo begrijpen hoe de taakprestaties kunnen worden verbeterd.

De aantrekkingskracht van Noord-Brabant

Mujin wordt bij de vestiging van haar Europese hoofdkantoor ondersteund door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Drenowski is blij met de ondersteuning van de ontwikkelingsmaatschappij. Van zakelijke aspecten tot praktische zaken, het team van Brouwer stond klaar om te helpen. "We werden omringd door zeer professionele mensen en alles verliep heel soepel. Ze hielpen ons een kantoorruimte te vinden, in contact te komen met de overheidsinstanties die de visa verlenen aan onze werknemers en we zijn geïntroduceerd bij een netwerk van soortgelijke bedrijven in de regio."

Toen we voet aan wal wilden zetten in Europa, was de regio Noord-Brabant de beste optie.
Lukasz Drewnowski, CEO - Mujin Europe

Het gebied omvat verschillende fabrikanten en veel robotica-bedrijven, wat aantrekkelijk is voor een bedrijf als Mujin. Bovendien kan het Japanse bedrijf met een actieve productiesector ook veel nieuwe potentiële klanten vinden. Logistiek gezien liggen de havens van Rotterdam en Antwerpen om de hoek en fabrikanten van onderdelen bevinden zich binnen een straal van 30 km van Eindhoven.

"Als je denkt dat je het meest geavanceerde bedrijf ter wereld bent in je niche, dan wil je omringd worden door soortgelijke bedrijven. Het feit dat hier een heel ecosysteem is van ondernemers, grote bedrijven en overheidsinstanties die ons kunnen helpen groeien in Europa is geweldig; we voelen ons niet alleen," voegt Drewnowski toe.

Maarten Brouwer, hoofd buitenlandse investeringen bij de BOM, ziet Mujin als een zeer positieve aanvulling op het bestaande ecosysteem. "Ten eerste hebben we een personeelstekort in Brabant, dus elk bedrijf dat onze bedrijven kan helpen hun productie efficiënter te maken is welkom. Ten tweede zien we hun kennis en expertise als een goede aanvulling op ons ecosysteem," onderstreept hij.

Waarde toevoegen

Het bedrijf is van plan om met tien werknemers te starten en hoopt dit aantal uit te breiden. "Uiteindelijk willen we dat ons personeel een mix is van lokaal en internationaal talent, net als in andere takken van het bedrijf", zegt de CEO van Mujin Europe. Mujin zal haar expertise naar de hele regio brengen.

"Ik ben blij dat ons gebied aantrekkelijk is voor zo'n onderzoekgericht bedrijf. Het helpt mijn team ook om in contact te komen met andere bedrijven die overwegen om mee te doen," aldus Brouwer.

Tekst: Bart Brouwers, Innovation Origins

Foto:© Mujin

Deze tekst is eerder gepubliceerd op de website van Innovation Origins

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures