Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Scailable maakt toepassing van AI op grote schaal mogelijk

Scailable maakt toepassing van AI op grote schaal mogelijk

De Eindhovense start-up Scailable heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden data niet langer ‘in the cloud’ maar ‘on the edge’ te verwerken tot bruikbare informatie. De kostenbesparing, de verbeterde veiligheid en de hogere snelheid die worden bereikt door gegevens te verwerken waar ze worden verzameld, spelen een grote rol bij een versnelde introductie van Artificial Intelligence (AI). De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) investeert samen met Volta Ventures en Innovatie Fonds Rabobank 650.000 euro in de verdere ontwikkeling en de marktintroductie van de software.

Scailable comprimeert high-level AI-modellen naar een veilig low level formaat dat draait op een klein stukje software op de ‘edge devices’ die de data verzamelen. Dit vereist een minimale hoeveelheid geheugen en kan draaien op zeer uiteenlopende chipsets. En dat heeft veel voordelen. De responsetijd van de AI-modellen is niet alleen veel sneller. De software kan ook makkelijk worden gedistribueerd, is compatible met alle veelvoorkomende tools die worden gebruikt door data scientists, vergt een minimale servercapaciteit en kan zelfs draaien op bestaande en verouderde edge devices. De oplossing die Scailable biedt werkt ook bij een slechte internetverbinding.

Makkelijker implementeren

“De mogelijkheden van AI zijn eindeloos”, zegt oprichter en CEO Maurits Kaptein, tevens hoogleraar aan JADS en aan de Tilburg University. “Denk aan het verbeteren van de veiligheid in fabrieken doordat camera’s detecteren dat er iemand te dicht bij een machine staat. Of aan het verbeteren van het productieproces waarbij een robot direct ingrijpt als producten niet voldoen aan de kwaliteitsnorm. Veel AI-technologie maakt nu nog gebruik van de cloud-omgeving. Daar worden de berekeningen gemaakt die vervolgens worden teruggestuurd naar het apparaat. De grote hoeveelheid dataverkeer is kostbaar en zorgt voor privacy issues. Bovendien werkt het voor steeds meer toepassingen ook te traag. Zo’n 80 procent van de AI-toepassingen blijft daardoor ongebruikt op de plank liggen. Onze software zorgt ervoor dat al die mooie toepassingen veel makkelijker geïmplementeerd kunnen worden.”

Snelgroeiend domein

“We kijken ernaar uit om Maurits, Robin en Benedicte te ondersteunen bij de verdere uitbouw van Scailable. Edge AI is een snelgroeiend domein en vormt een steeds belangrijker onderdeel van het AI-ecosysteem. Bedrijven in diverse industrieën zijn steeds op zoek naar manieren om AI- en machine learning-modellen op een makkelijke en veilige manier in productie te krijgen op edge devices. We denken dat Scailable hierin de komende jaren een belangrijke rol gaat kunnen spelen”, aldus Sander Vonk, Managing Partner van Volta Ventures.

Innovatie maakindustrie

“Kunstmatige intelligentie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en is bepalend bij de innovatie van onze maakindustrie, gezondheidszorg en onze energie- en voedselvoorziening”, zegt Robin Hendrickx, investment manager softtech bij de BOM. De software van Scailable kan die ontwikkeling aanzienlijk versnellen. We volgen de onderneming al met grote belangstelling sinds haar deelname aan het Investor Readiness Program. We zijn blij dat we nu ook met een financiële bijdrage een rol kunnen spelen in de verdere ontwikkeling van het bedrijf.”

Meer weten?