Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Smart Farming - uitwisseling Nederland en Duitsland

Smart Farming - uitwisseling Nederland en Duitsland

Verkenning samenwerkingsmogelijkheden met Duitse agrifood bedrijven

In samenwerking met de provincie Noord-Brabant en andere Brabantse stakeholders in het agrifood ecosysteem organiseerde de BOM onlangs een verkenningsreis van Duitse ondernemers en clusterorganisaties uit de agrifoodsector aan Nederland. Campus Almkerk was de plaats waar de breedte en innovatiekracht van het Brabantse agrifood ecosysteem werd gepresenteerd. Daarnaast lieten de organisatoren zien hoe bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden dit met elkaar organiseren.

Nieuwe bedrijvigheid

Het thema van het bezoek was ‘smart farming plantaardig’. Op het programma stonden de Digitale gewasketen-projecten (autonome akker en slimmer telen) van AgriFoodInnovation, het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw, het AgroBots project en JADS. Ook werd de samenwerking binnen het kennisecosysteem tussen proeftuinen als Boerderij van de Toekomst in Reusel, AgroProeftuin de Peel en Campus Almkerk toegelicht. De presentaties van BB Leap en Pixelfarming Robotics lieten duidelijk zien dat de samenwerking in Brabant business-gedreven is en leidt tot nieuwe innovaties in de agrifoodsector.

Uitwisseling Nederland-Duitsland

Mark Koppers, projectmanager Internationalisering Duitsland bij de BOM: “Innoveren betekent samenwerken. In de voedselketen, met kennisinstellingen en met andere sectoren zoals hightech en design. Sectoren waarin we in Brabant uitblinkers zijn. We benutten het sterke ondernemerschap in de provincie door niet alleen slimme oplossingen te bedenken maar ze ook echt tot waarde te brengen. Deze succesvolle Brabantse manier van business-gedreven samenwerking binnen het smart farming ecosysteem hebben we aan de hand van projectvoorbeelden en bedrijfscases voor het voetlicht gebracht. De Duitse bezoekers waren onder de indruk. De Brabantse aanpak biedt Duitse partners de mogelijkheid om innovaties versneld marktrijp te maken, andersom kunnen Brabantse startups en mkb-ers makkelijker toegang krijgen tot Duitse wereldspelers en daarmee tot de omvangrijke Duitse agrifood markt.”

Verkenningsreizen

Het bezoek van de Duitse partijen vond plaats in het kader van de verkenning die de BOM uitvoert naar samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van smart farming plantaardig (gericht op data en AI) tussen Nederlandse en Duitse bedrijven en clusterorganisaties. Begin oktober maakten Nederlandse organisaties kennis met het agrifood ecosysteem in Baden-Württemberg. Drie weken later vond reeds dit tegenbezoek plaats aan Brabant, Limburg (Venlo) en Gelderland (Wageningen). “Dit opmerkelijk snelle tegenbezoek onderstreept de interesse in het Nederlandse agrofood ecosysteem. Beide verkenningsbezoeken krijgen zeker een vervolg”, aldus Mark Koppers.

Meer weten?