Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Studie: Brabant is de hotspot van Life Sciences & Health

Studie: Brabant is de hotspot van Life Sciences & Health

De helft van de totale Nederlandse productiewaarde in Life Sciences & Health (zo’n tien miljard euro) komt voor rekening van Noord-Brabant. Bijna een kwart van de medewerkers in deze sector werkt in Brabant. Vooral biotech groeit stormachtig: het aantal nieuwe vestigingen groeide sinds 2014 met 43%. Het aantal banen in deze industrie verdubbelde. Hotspots zijn Brainport (medtech) en Noordoost Brabant (pharma).

Dat blijkt uit het recent verschenen onderzoek ‘Life Sciences & Health Sector’ dat is uitgevoerd in opdracht van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. De ruim 200 pagina's van het onderzoeksrapport geven een compleet overzicht van deze sector en de rol daarin van de Brabantse bedrijven, campussen, kennisinstellingen en overheden.

“Het doel van het onderzoek is om buitenlandse bedrijven een gedetailleerd overzicht te geven van de Life Sciences sector in Brabant, inclusief de sterktes en kansen van onze regio”, zegt BOM-projectleider Thijs Taminiau.

Brabant: broedplaats voor medische innovaties

Het succes op het gebied van Life Sciences & Health is geen toeval, schrijven de onderzoekers. “Brabant heeft de hoogste innovatie-intensiteit van Nederland. De totale uitgave voor Research & Development in de private sector, ten opzichte van het Regionaal Bruto Binnenlands Product, bedragen 2,99%: meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde (1,15%). Ter illustratie: in Europa staat Brabant op nummer vijf in de lijst van regio's met de meeste octrooiaanvragen.”

18.160 banen

Brabant heeft 910 vestigingen van Life Sciences & Health-bedrijven, goed voor 18.160 banen. Dit is respectievelijk 15,6% en 23,5% van de totale Nederlandse Life Sciences & Health sector. Philips en MSD zijn bekende namen, maar in Brabant zijn ook heel veel minder bekende bedrijven actief. De grootste (in termen van werkgelegenheid) vind je hieronder. Er zijn ook honderden andere bedrijven actief als toeleverancier die  om administratieve redenen formeel buiten de sector vallen. Denk aan bedrijven als Thermo Fisher Scientific, VDL, Neways, Siemens, Sioux en Kulicke & Soffa.

Pivot Park

Met name onderzoek en ontwikkeling in de biotechnologie zijn snel gegroeid, blijkt uit het rapport. Het aantal vestigingen groeide met 43% en het aantal banen verdrievoudigde bijna (+260%). Deze spectaculaire groei is grotendeels te danken aan het succes van de Brabantse biofarmaceutische onderzoekscampus Pivot Park en zijn buren MSD (Merck) Pharmaceutical Operations and Biologicals en Aspen. In zeven jaar tijd is Pivot Park, gebouwd op dhet fundament van Organon Research, uitgegroeid tot de thuisbasis van 60 biofarmaceutische onderzoeksbedrijven en instituten met bijna 600 medewerkers.

De kracht van Brabant

Volgens de onderzoekers zijn er zeven aspecten die de kracht van Brabant aangeven op het gebied van Life Science & Health:

In-depth overview Lifescience & Health Sector in Brabant (Netherlands)

In-depth overview Lifescience & Health Sector in Brabant (Netherlands)

In-depth overview Lifescience & Health Sector in Brabant

Meer weten?