Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact

Landeninformatie Duitsland

Waarom Zuid-Duitsland?
Duitsland is de grootste producenten- en consumentenmarkt in Europa, technologie gedreven, ‘Logistik Weltmeister’ en trekt veruit het grootste aantal buitenlandse investeringen aan. Duitsland is sinds decennia Nederlands belangrijkste handelspartner, omgekeerd is Nederland de tweede handelspartner van Duitsland. Het totale handelsvolume tussen beide buurlanden bedroeg in 2020 circa 172 miljard euro. Duitsland beschikt over een sterke en innovatieve technologiesector. Duitse autofabrikanten, elektrotechnici, machinebouwers en medisch technologen behoren tot de wereldtop. Ongeveer 12 miljoen mensen zijn werkzaam in de industrie en aanverwante dienstverlenende sectoren. In termen van omzet is de automobielindustrie met 436 miljard euro (2019) de belangrijkste industrietak, goed voor circa een vijfde van de wereldwijde brancheomzet. Duitsland produceert jaarlijks ongeveer 5 miljoen personenauto’s.

Brabant richt zich specifiek op de deelstaten Baden-Württemberg en Beieren.
Belangrijke redenen hiervoor zijn:
- Een groeiende, jonge en hoogopgeleide bevolking, met instroom uit de rest van Duitsland en de wereld.
- Een krachtig innoverende industrie die zorgt voor blijvende economische groei.
- Een hoog aandeel bedrijfsinvesteringen, hoger dan elders in Duitsland.
- Een groot aantal patentaanmeldingen en hoog aandeel uitgaven R&D.

Open innovatie wordt in Duitsland een steeds belangrijker thema. Enerzijds om ontwikkelingen te versnellen en anderzijds om een grotere kennisuitwisseling tussen nieuwe partners uit andere landen te bewerkstelligen. Nederlandse bedrijven zijn hierin vaak bedrevener dan Duitse bedrijven. Dit biedt kansen voor Brabantse ondernemers die ervaring hebben met proactief co-makership en open staan voor nieuwe mogelijkheden.

Meer weten?

We werken nauw samen met RVO (Rijksvoorlichtingsdienst Ondernemen), de ambassade, consulaat-generaal en het NBSO (Netherlands Business Support Office).

Op deze pagina van RVO vind je nog meer specifieke informatie en tools voor zakendoen in en met Zuid-Duitsland.

In samenwerking met RVO en NLinBusiness biedt de BOM onderstaande praktische informatie aan met ondernemerstips, informatie over gebruiken en regelgeving, een agenda van actuele evenementen en een overzicht van relevante publicaties aan ondernemers die deze markt willen betreden.