Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

InProcess-LSP ontvangt financiering voor nieuwe testtechniek ‘nanomedicijnen’

InProcess-LSP ontvangt financiering voor nieuwe testtechniek ‘nanomedicijnen’

Life sciences-start-up InProcess-LSP haalt een investering op bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) voor de verdere ontwikkeling van de NanoFlowSizer. Hiermee kan de kwaliteit van nanomedicijnen (bijvoorbeeld tegen kanker) tijdens de productie worden gemeten in plaats van achteraf. Daardoor wordt het productieproces efficiënter en verbetert de kwaliteit van de medicijnen. Farmaceutisch bedrijf Teva Pharmaceutical Industries draagt ook bij aan de financiering en heeft al een contract getekend voor afname van de eerste NanoFlowSizer. 

Medicijnen met nanodeeltjes worden vooral gebruikt in de oncologie. De nanodeeltjes in medicijnen tegen kanker worden zó ontworpen dat ze zich hechten aan specifieke tumoren die ze vervolgens vernietigen. De markt voor medicijnen met nanodeeltjes (deeltjes met een grootte tot ééntienduizendste millimeter) groeit snel. In 2017 bedroeg de omzet wereldwijd tussen 147 en 167 miljard dollar; de markt groeit jaarlijks met gemiddeld 23 procent. 

Het productieproces van nanomedicijnen is complex. De spreiding in grootte van de nanodeeltjes is essentieel voor de werking. Met de huidige meetmethoden kan alleen achteraf (na het volledige productieproces) worden vastgesteld of dat goed gelukt is, door een (verdund) monster in het lab te onderzoeken. Het productieproces wordt daarom op basis van ervaring zo goed mogelijk uitgevoerd, maar zou veel efficiënter kunnen zijn als informatie over de nanodeeltjes al tijdens het proces bekend is. 

De toekomstige NanoFlowSizer van InProcess-LSP kan tijdens de productie (‘inline’) de deeljesgrootte-verdeling meten via een ‘kijkglas’, door gebruik te maken van ‘low-coherence nabij infra-rood’ licht en complexe rekenalgoritmen. De productie hoeft daarvoor niet onderbroken te worden, en de meting is zelfs in veel gevallen nauwkeuriger dan bij de huidige meetmethode achteraf. Dit levert nanomedicijnen op van hoge kwaliteit. Ook wordt het productieproces korter omdat het proces direct bijgesteld kan worden en er continue bewaking is van de kwaliteit. 

Ook voor de ontwikkeling van nieuwe nanomedicijnen is de mogelijkheid van continue monitoring een grote stap voorwaarts. Daarnaast is er een duidelijke behoefte vanuit de toezichthouders (health agencies) om de kwaliteit van nanodeeltjes beter te kunnen controleren. 

InProcess -LSP heeft een bestaande meettechniek geschikt gemaakt voor het meten van nanodeeltjes van verschillende grootten en samenstelling in medicijnen. ‘Het lastigst daarbij is dat de deeltjes tijdens het productieproces in beweging zijn; de crux van onze vinding is dat we in die situatie toch de grootte van de nanodeeltjes kunnen bepalen’, zegt Ad Gerich, managing-director van InProcess-LSP. 

InProcess-LSP heeft al een prototype van de NanoFlowSizer ontwikkeld en getest. Het bedrijf verwacht eind 2018 een eerste commercieel prototype op de markt te brengen. Farmaceutisch bedrijf Teva Pharmaceutical Industries heeft daar al voor getekend. Gesprekken met twee andere, grote farmaceutische bedrijven over levering van de NanoFlowSizer zijn in een vergevorderd stadium. 

InProcess-LSP richt zich met de NanoFlowSizer in eerste instantie op de farmamarkt. Maar nanodeeltjes worden tegenwoordig ook gebruikt op heel andere terreinen: van de kledingindustrie tot voedselproductie. “In een later stadium kunnen we ons met de NanoFlowSizer ook op die terreinen richten”, zegt Gerich. 

“We hebben veel vertrouwen in het team achter de NanoFlowSizer en zijn van mening dat het een vinding met veel potentie is’, zegt Floris Hamel, Investment Analyst Life Sciences & Medtech bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). ‘Het maatschappelijk belang van goedkopere en betere medicijnen weegt voor ons zeker ook mee. Naast funding helpen wij InProcess-LSP ook met bedrijfsontwikkeling thema’s zoals commercialisatietrajecten, marketing en verdere businessanalyses om het bedrijf te helpen accelereren.”

Meer weten?