Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Van kostenpost naar businessmodel: hoe de BIC gasvrij werd

Van kostenpost naar businessmodel: hoe de BIC gasvrij werd

De Brainport Industries Campus (BIC) laat onder meer zien dat bedrijventerreinen wel degelijk zonder gasaansluiting kunnen. Waarom lukte het hier wel, en wat kunnen andere bedrijventerreinen doen om ook gasvrij of zelfs energieneutraal te worden? Een kort interview met Harmen de Kool, manager van BOM Renewable Energy.

Waarom komen duurzame projecten op bedrijventerreinen zo moeizaam van de grond?

Het knelpunt is de zogeheten split incentive. Bij de verduurzaming van een bedrijventerrein of bedrijfsverzamelgebouw liggen de baten en lasten doorgaans niet bij dezelfde partij. De eigenaar investeert in de duurzame installaties, terwijl vooral de huurders hier via een lagere energierekening van profiteren. In veel gevallen geeft dit eigenaren onvoldoende prikkels om nieuwe of bestaande gebouwen te verduurzamen.

Hoe hebben jullie dit op de BIC aangepakt?

Samen met ENGIE Services hebben we speciaal voor de BIC een energiebedrijf opgericht: BIC Utility. Deze zogeheten Energy Service Company (ESCo) is verantwoordelijk voor de realisatie, financiering én exploitatie van de duurzame installaties zoals de zonnepanelen. In ruil daarvoor betalen de huurders op basis van hun gebruik een maandelijkse vergoeding. De baten en lasten van de verduurzaming liggen hier dus bij een en dezelfde partij: BIC Utility verdient zijn investering terug over de totale levensduur van de installaties.

Is het probleem daarmee opgelost?

Ja en nee. De ESCo op de BIC werkt en de reeds gevestigde bedrijven genieten de voordelen van een comfortabele en duurzame werkomgeving. Maar helaas wordt deze constructie nog weinig toegepast. Dat komt enerzijds omdat de benodigde kennis niet breed beschikbaar is in de markt, en anderzijds omdat banken nog huiverig zijn om in ESCo’s te investeren. Op de BIC hebben wij de installaties via Energiefonds Brabant samen met ENGIE gefinancierd. Hiermee willen we aantonen dat de structuur en het concept werken. We hopen dat banken op den duur bereid zullen zijn om dit voorbeeld te volgen.

Welke tips heb je voor bedrijventerreinen die ook gasvrij willen worden?

Het is belangrijk dat eigenaren en gebruikers zich ervan bewust zijn dat het dus wel degelijk mogelijk is om de split incentive te doorbreken. Dat kan bijvoorbeeld via de ESCo-constructie die we op de BIC hebben gebruikt. Verder moet je niet alles van tevoren willen oplossen. Als je aan het begin van het project beren op de weg ziet, stel jezelf dan de vraag: zijn dit ‘showstoppers’ of zijn dit problemen die we gaandeweg kunnen oplossen? Wij hebben de afgelopen jaren op dit terrein veel kennis en kunde opgebouwd, en willen ontwikkelaars, installateurs en gemeenten hier graag bij ondersteunen.

Meer weten?