Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

BIC: ‘De technology shopping mall van de hightech maakindustrie'

BIC: ‘De technology shopping mall van de hightech maakindustrie'

Nergens volgen de technologische veranderingen elkaar zo snel op als in de hightech maakindustrie. Voor toeleveranciers is innovatie daarom van levensbelang. Dat geldt ook voor LINQed, leverancier van complexe onderdelen voor de hightech machinebouw. Het is 25 september 2020. Sinds ruim een halfjaar is LINQed gevestigd op de Brainport Industries Campus (BIC) bij Eindhoven. Van een rondje hardlopen in het Brainport Park tot een inspiratiesessie over virtuele simulaties en een bezoek aan de inpandige technische school: een dag op de BIC met LINQed-directeur Mick Menninga.

Van een rondje hardlopen in het Brainport Park tot een inspiratiesessie over virtuele simulaties en een bezoek aan de inpandige technische school: een dag op de BIC met LINQed-directeur Mick Menninga.

7:30 uur Rondje hardlopen door het Brainport Park, het nieuwe bosrijke stadspark dat de campus omringt.

Zijn dagelijkse rondje zit er alweer bijna op. Vanuit de groene omgeving heeft Menninga goed zicht op de gebouwen die samen de BIC vormen, met het glazen atrium als eyecatcher. The ‘technology shopping mall’ van de maakindustrie wordt het wel genoemd. Menninga kan zich wel vinden in die term. Net als in een winkelcentrum maken alle bedrijven hier deel uit van een groter systeem zonder hun eigen uitstraling en identiteit te verliezen.

7:52 uur Aangekomen in zijn kantoor in het atrium springt hij onder de douche.

Hij heeft een drukke dag voor de boeg, te beginnen met een ingelaste vergadering in de videoconferencing-ruimte met een nieuwe klant uit Japan.

9:13 uur Even een praatje maken met medewerkers op de productievloer in de Fabriek van de Toekomst.

De werkruimte is volledig open. Vanuit het atrium, dat zich onder hetzelfde dak bevindt, kijk je zo de cleanrooms in, alsof je voor een etalage staat. In de fabriek werken robots en mensen zij aan zij. Continu zoeven AGV’s voorbij, onbemande wagentjes die de fabriek bevoorraden en gebruikte onderdelen weer afvoeren. Over een tijdje zullen ze ook worden ingezet om personen van en naar de nabijgelegen luchthaven of universiteit te brengen, weet Menninga. Wat onbemand kan, gebeurt straks onbemand. 

10:05 uur Overleg over de halfjaarcijfers met de financieel directeur.

De cijfers zien er goed uit. Op de BIC is de hele keten van toeleveranciers aan de hightech industrie te vinden. De bewoners werken zoveel mogelijk samen, en magazijnen en productieruimtes zoals cleanrooms worden gedeeld. Veel is gebaseerd op 'pay per use'. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. 

“Vooral op logistiek terrein boeken we door de samenwerking met andere bewoners veel efficiencywinst”, stelt de financieel directeur. “Dat beginnen we nu al onder aan de streep te merken. Op termijn komt daar nog eens de verhoogde productiviteit bij door verdere robotisering en gaan we aan de omzetkant profiteren van opdrachten die we samen met de andere BIC-bewoners binnenslepen.”

UNIT040

11:03 uur Inspiratiesessie over virtual en augmented reality.

Op de BIC worden elke twee weken prikkelende sessies georganiseerd door de bewoners. De vorige keer was CORDIS-directeur Benno Beuting de gastheer. Hij vertelde over mogelijkheden om software volledig visueel te ontwikkelen, zodat programmeurs in de toekomst niet meer nodig zijn. De software kan worden gekoppeld aan een ‘digital twin’ van een machine, waardoor je in een virtuele omgeving testen kunt uitvoeren. Zo nodig wordt de software daarna automatisch aangepast.

Guido van Gageldonk van Unit040 bouwt vandaag voort op dit thema. Hij laat een zojuist ontworpen machine in een virtuele omgeving zien aan de groep. In de demoruimte kan Menninga nu om het apparaat heenlopen, hem laten bewegen en zelfs voelen. Net The Matrix, denkt hij. Van Gageldonk: “Zo hoef je geen dure prototypes meer te bouwen om ontwerp- en maintenancekeuzes te maken en fouten in het design te ontdekken. Je operators train je virtueel, voordat de machine gebouwd is. Dat geeft een enorme voorsprong in tijd en geld.”

12:34 uur Lunch in het atrium, een stokbroodje gerookte zalm en een verse jus.

Het hart van de BIC, dat onderdak biedt aan horeca, onderwijs en paviljoens met innovatieve demoprojecten, ademt openheid en transparantie, vindt Menninga. Tijdens zijn broodje denkt hij terug aan het industrieterrein waar LINQed tot voor kort gevestigd was. Zijn medewerkers zijn over de BIC een stuk beter te spreken en op vacatures krijgt het bedrijf nu beduidend meer reacties. 

13:42 uur 3D-geprint metalen onderdeeltje ophalen.

In deze richting wordt nog volop geïnnoveerd. Het grote voordeel is de vormvrijheid, weet Menninga. Vormen die je op de freesmachine niet kunt maken, produceert een printer moeiteloos. Menninga houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Uiteindelijk moet 3D printen een integraal onderdeel worden van het productieproces.

De aanwezige printers kunnen metalen, keramieken, plastic en multimaterialen aan. Menninga ziet hierin een mooi voorbeeld van hoe de bewoners elkaar versterken. Een van de printers is door KMWE in samenwerking met enkele BIC-medebewoners gerealiseerd, en nu maken andere bedrijven op de campus er weer gebruik van. Samen innoveren is een belangrijk onderdeel van de kruisbestuiving op de BIC. In het atrium zijn hiervoor speciale fieldlabs ingericht, waar onder andere wordt geëxperimenteerd met nieuwe technieken rondom logistiek en robotisering.

14:48 uur Rondleiding van een klant door het atrium en de Fabriek van de Toekomst.

De klant, waarmee LINQed al jaren zakendoet, is benieuwd naar het nieuwe onderkomen. Hij is zichtbaar verbaasd dat het complete netwerk van hightech toeleveranciers hier is vertegenwoordigd. Concreet betekent het dat hij zijn product letterlijk van ontwikkeling tot eindproduct kan volgen, op één plek. “Ik heb dit nog nergens ter wereld gezien”, zegt hij.

Na de rondleiding toont Menninga de klant nog een multimedia bedrijfspresentatie in een van de vele ruimtes die het atrium hiervoor beschikbaar heeft. De opdrachtgever is onder de indruk. Hij besluit enkele nieuwe projecten neer te leggen op de BIC en overweegt een aantal van zijn engineers in het atrium te vestigen.

16:12 uur Een praatje houden voor studenten die de bbl-opleiding Technicus mechatronica systemen volgen, een studie op mbo-4 niveau.

Leren en werken lopen op de BIC volledig door elkaar heen. En dat werkt als een magneet op technisch talent, dat graag in deze ultramoderne omgeving wordt opgeleid. Veel leerlingen hebben stages of een vakantiebaan bij een van de bedrijven op de BIC.

De bijeenkomst vindt plaats bij Teclab. Het samenwerkingsverband van Brainport Industries en Summa College Techniek is nu bijna twee jaar op de campus gevestigd. Na afloop stapt een 19-jarige studente op Menninga af om te informeren naar een mogelijke stageplaats. “Leuk dat steeds meer meisjes voor een technische studie kiezen”, merkt hij op. Het klikt. Er worden concrete afspraken gemaakt voor in het nieuwe jaar. 

17:28 uur Vrijdagmiddagborrel in het atrium.

Menninga drinkt een biertje en praat met collega’s van zowel LINQed als andere bedrijven op de BIC. Hier loopt immers alles door elkaar. Direct daarna neemt hij de elektrische bus bij de ingang van de campus; Menninga gaat dit weekend met zijn vrouw naar Londen. De vlucht vertrekt al over een uur. Gelukkig ligt de BIC slechts op een steenworp afstand van Eindhoven Airport.

Mick Menninga en zijn dagboek zijn gebaseerd op fictie. Om een zo realistisch mogelijk beeld van de toekomstige campus te kunnen schetsen, is dit artikel gebaseerd op interviews met de volgende betrokkenen bij de BIC: Benno Beuting (directeur CORDIS), John Blankendaal (Managing Director Brainport Industries), Guido van Gageldonk (mede-eigenaar Unit040), Arno Gramsma (Managing Director AddFab), Gard Stals (Management SDK Vastgoed), Edward Voncken (CEO KWME) en Michel Weeda (Programmamanager High Tech & Services bij de BOM).

Vijf korte vragen over de Brainport Industries Campus 

Wat is de Brainport Industries Campus (BIC)? 

De BIC is straks hét gezicht van de hightech maakindustrie. Gelegen aan de A2 op een steenworp afstand van Eindhoven Airport, wordt een campus van 200 hectare ontwikkeld. Het epicentrum van de BIC wordt de wereldwijd unieke Fabriek van de Toekomst, waar de beste toeleveranciers voor de hightech maakindustrie en kennis- en onderwijsinstellingen onder één dak samenwerken om slimmer te innoveren en produceren. 

Hoe helpt de BIC ondernemers in de maakindustrie? 

Technologie wordt steeds complexer en verandert razendsnel. Steeds vaker moet innovatie in de hightech maakindustrie daarom vanuit de keten van toeleveranciers komen. Dat vereist verregaande samenwerking. Op de BIC hebben bedrijven toegang tot goed opgeleid personeel, delen ze kennis en machines en investeren ze gezamenlijk in de nieuwste productietechnologieën zoals vergaande robotisering. Daardoor kunnen ze goedkoper produceren en flexibeler inspelen op de snel veranderende marktvraag, wat hun innovatie- en concurrentiekracht versterkt.

Hoe zit het met duurzaamheid en de ecologische footprint van de BIC?

Alle energie die de BIC nodig heeft, wordt duurzaam en zoveel mogelijk lokaal opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Restwarmte van machines verwarmt de ruimtes zoals kantoren, water wordt lokaal gezuiverd en afval uit het productieproces wordt hergebruikt: het principe van ‘zero waste’. Doordat bedrijven uit de hele keten op dezelfde locatie zitten, is veel minder transport nodig. Dat transport zal op en rond de BIC bovendien schoon zijn. Voor bedrijven betekenen alle duurzame technologieën een forse verbetering van hun energie-efficiëntie, en daarmee een aanzienlijke verlaging van hun CO2-uitstoot en energiekosten.

Wat is de rol van de BOM?

De BIC wordt veel meer dan een bedrijventerrein; het is straks met recht een ‘campus van de toekomst’ waar innovatie nadrukkelijk centraal staat. De BOM heeft in 2016 samen met Brainport Industries en de provincie Noord-Brabant het innovatieprogramma voor de BIC opgesteld. Zo zijn de provincie en meer dan 60-70 bedrijven gemobiliseerd om in totaal € 25 miljoen te investeren in faciliteiten en innovaties rondom thema’s zoals virtual prototyping, robotica, 3D-printen en digital manufacturing. SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels) is risicodragend ontwikkelaar van de BIC en samen met de gemeente Eindhoven, Brainport Industries, de provincie Noord-Brabant en de BOM vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de campus.

Vanaf wanneer kunnen ondernemers op de BIC terecht?

Deze zomer gaat de eerste paal de grond in. De opening volgt medio 2018, waarna hightech toeleverancier KMWE zich als eerste ‘bewoner’ op de campus zal vestigen. Afhankelijk van de vraag wordt de BIC in stappen uitgebreid. Naar verwachting is de hele campus in 2035 voltooid.

Meer weten?