Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

Stentit: regenereren van slagaders zonder invasieve chirurgie

Stentit: regenereren van slagaders zonder invasieve chirurgie

Ook Stentit is een spinoff van de TU Eindhoven en richt zich op het regenereren van de slagaders zonder invasieve chirurgie. “Het idee van onze regeneratieve stent is geboren in de laboratoria van de TU/e”, zegt CEO Bart Sanders. “Dankzij het groeiende ecosysteem van de regeneratieve geneeskunde dat zich in de regio ontwikkelt, zijn er hulpbronnen en faciliteiten om nieuwe bedrijven op te starten. Daar hebben wij gebruik van gemaakt.”

Ook Sanders heeft inmiddels kennisgemaakt met de obstakels die er zijn voordat je een medisch product op de markt kunt zetten. “Daarvoor zijn heel strenge controles. We moeten aantonen dat de stent goed werkt en dat de kans op negatieve gevolgen voor de patiënt minimaal is. De studies die we moeten doen om dit aan te tonen zijn heel duur. Het is lastig om dat geld bij elkaar te sprokkelen. Investeerders zijn terughoudend omdat zij het als een groot risico zien. Hoe verder het product ontwikkeld en getest is, hoe kleiner het risico voor investeerders wordt. Maar om dat te bereiken hebben we investeringen nodig.”

Hulp is er gelukkig genoeg, van verschillende kanten. Als onderdeel van RegMedXB bijvoorbeeld. Desondanks is het nog lastig om in deze fase voldoende finciering op te halen, zegt Sanders. “Er is gewoon veel geld nodig om het product echt op de markt te brengen. We krijgen steun van de Nederlandse overheid. Ook steunt de universiteit ons. Zo mogen wij daar gebruik maken van het laboratorium met microscopen en dergelijke. Dat konden wij als start-up natuurlijk allemaal niet meteen zelf aanschaffen.”

Stentit is hard op weg naar de fase van klinische studies en het uiteindelijke doel is helder: “Wij willen het leven van patiënten echt veranderen. We zijn dit bedrijf als twee wetenschappers begonnen met de vraag hoe we als onderzoekers ons idee naar de patiënt kunnen brengen.”