Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Bom logo

Duurzame Voedselsystemen

In Brabant werken we hard aan duurzame voedselsystemen om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende kwalitatief voedsel is voor iedereen, met respect voor onze leefomgeving. De BOM zet samen met ondernemers in op de transitie van dierlijke naar alternatieve eiwitten; versnelling van precisielandbouw en het tegengaan van verspilling.

Voedselwaarde

Een derde van het voedsel dat we jaarlijks produceren belandt niet op het bord van de consument. Om verspilling te verminderen zijn innovatieve ideeën noodzakelijk.

Binnen Voedselwaarde bundelen de regionale ontwikkelingsmaatschappijen hun krachten om business cases te realiseren die bijdragen aan een hoogwaardiger gebruik van (groene) grondstoffen en het tegengaan van verspilling in de keten.

Met het Business Innovation Program Food begeleiden we ondernemers met een kansrijk idee bij de ontwikkeling van een winstgevende business case rond de optimale inzet van grondstoffen. Na afloop zijn ze klaar voor een pilot of zelfs een marktlancering.

Met de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling stimuleren we innovatieve bedrijven om voedselverspilling te voorkomen of reduceren en reststromen optimaal te verwaarden.

Regionale inspiratiesessies brengen telers, verwerkers, technologische spelers en foodbedrijven met elkaar in contact, zodat nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan.

Precisielandbouw

Als koploper op het gebied van agrofood en hightech dragen we met de versnelde inbreng van technologische kennis en toepassingen in de voedselketen bij aan oplossingen van het voedselvraagstuk. 

Om snel en effectief stappen te kunnen zetten, hebben verschillende bedrijven, sterke landelijke en regionale netwerkorganisaties en ontwikkelingsmaatschappijen hun krachten gebundeld om binnen het project agroBOTS samen te werken.

De kracht van de agrofood sector in Brabant

  • De aanwezigheid van de hele keten van teler tot verwerking en logistiek;
  • Het samenwerkingsmodel tussen trokken bedrijven, universiteiten en overheden, wat leidt tot waardevolle partnerships (Green Protein Exellence Center, CHIEF, project Grow);
  • De ideale geografische ligging binnen Europa;
  • Een uitzonderlijk sterke manufacturing industrie in de primaire voedselproductie en -verwerking, zoals Danone/Nutricia, LambWestom/Meijer en Can-Pack;
  • Sterk ontwikkelde agrifood clusters, campussen en gedeelde faciliteiten zoals Foodtech Park Brainport, Green Chemistry Campus en de Jamfabriek;
  • De aanwezigheid van relevante kennisinstellingen in de regio: HAS, WUR, TU/e en JADS;
  • Verschillende volledig ontwikkelde individuele voedselproductie waarde ketens zoals van aardappelr naar friet en zetmeel en van melk naar zuivelproducten en speciale baby voeding.
In-depth overview Agrifood Sector in Brabant (Netherlands)

In-depth overview Agrifood Sector in Brabant (Netherlands)

In deze verdiepende studie meer cijfers, feiten en achtergronden over de Agrifood sector in Noord-Brabant.

Protix: insectenkweker met reuzenambitie

Roelof Hemmen spreekt met Kees Aarts, de CEO van het explosief groeiende Protix, op zoek naar de oorsprong van zijn idee, zijn uitdagingen als pionierende high tech insectenverwerker en een handgeschreven brief van sir David Attenborough. ‘Mijn belangrijkste resultaat is dat onze technologie en onze producten de volledige industrie hebben gevormd.’

Meer weten?

Voor informatie over programma ontwikkeling:

Voor informatie over zakelijke ontwikkeling: