Plantaardiger eten
In 2050 telt de wereld zo’n 10 miljard inwoners. Om iedereen te voeden, moet de voedselproductie stijgen met ongeveer 70%. Op een manier die minder natuurlijke hulpbronnen gebruikt dan nu het geval is en zónder nadelige effecten voor ons leefmilieu. We moeten méér doen met mínder.
Dat vereist precisie, kunde, innovatie. Nieuwe oplossingen zijn nodig. En laat dat nu precies zijn waar we in Brabant goed in zijn: nieuwe oplossingen bedenken. Innoveren. Nieuwe ingrediënten, producten en technologieën ontwikkelen. Ze naar de markt brengen en opschalen. De Brabantse tech-sector kan een cruciale rol spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem.
De toekomst is plant-based
Mensen eten nu nog veel – té veel! – dierlijke producten. Maar de maatschappelijke prijs die we daarvoor betalen is hoog. De productie van vlees, zuivel en kaas kost namelijk ontzettend veel natuurlijke hulpbronnen: land, energie en water. De impact van deze sector op ons leefmilieu is enorm en onhoudbaar. Een omslag van een dierlijk naar een (meer) plantaardig dieet is cruciaal voor behoud van een leefbare planeet.
Plantaardige producten en ingrediënten gaan een steeds belangrijkere rol spelen in het dieet van de toekomst. Maar dan moeten ze wel lekker, gezond en betaalbaar zijn. Daar is veel winst te behalen. In Brabant hebben we alles in huis om die aantrekkelijke alternatieven voor vlees en zuivel op schaal te ontwikkelen, produceren en vermarkten; van een vruchtbare bodem en de volledige traditionele voedselwaardeketen tot kennis over geavanceerde technologische innovatie, de nodige toeleveranciers en logistiek.
Redefine Meat is een goed voorbeeld van een bedrijf dat opschaalde in Brabant, gebruikmakend van de bestaande voedselwaardeketen. Lees de showcase.
Brabant: de scale-up plant of Europe
Brabant heeft de ambitie om in 2028 dé opschalingshotspot te zijn voor innovatieve food ingredient bedrijven in Europa. Hier zijn alle kansen, faciliteiten en samenwerkingsverbanden beschikbaar die nodig zijn voor het succesvol opschalen van de productie van plant-based ingrediënten voor voeding. Dat is het doel van BOM, Rewin, de provincie Noord-Brabant en de andere ROM’s. Onze regio heeft alles in huis om dat waar te maken. Wij zijn Brabant: the scale-up plant of Europe.
Ambitieus bedrijf met plant-based groeiplannen en bijdragen aan deze maatschappelijke opgave? Lees hier meer over onze strategie.
BOM zet met ondernemers en partners stevig in op deze transities. Samen creëren we een weerbare, toekomstbestendige agrifoodsector. Benieuwd naar de kansen, uitdagingen, oplossingen en ervaringen van collega-ondernemers?
Slim boeren
Daarnaast is de plantaardige productie nu ook nog niet voldoende duurzaam. Het is de kunst om binnen de grenzen van de natuur meer hoogwaardig voedsel te produceren. Nieuwe en opkomende technologieën zoals robotisering, AI en sensoring moeten helpen om de productie van verschillende (voedings)gewassen en ingrediënten efficiënter én milieuvriendelijker te maken. Er valt namelijk nog een wereld te winnen in de wijze waarop gewassen veredeld, geteeld en geoogst worden. In Brabant willen we – onder meer met hightech en agritech – bestaande en nieuwe teelten optimaliseren, zodat de productiviteit toeneemt terwijl de footprint en milieubelasting daalt.
Binnen project agroBOTS bundelen organisaties krachten om snel en effectief stappen te zetten. Lees de showcase.
Een krachtig ecosysteem
Een ecosysteem waar bedrijven bloeien, net als al het goeds dat de Brabantse landbouw te bieden heeft. Daar bouwen we aan. Dat vereist leiderschap, visie, kapitaal en samenwerking tussen sterke private en publieke partijen. We werken samen met onze partners en innovatieve ondernemers aan slimme technologie, voor robuuste en schaalbare oplossingen. We tuigen state-of-the-art pilot- en demofaciliteiten op, zodat startups hier niet zelf in hoeven te investeren. Samenwerkingen versterken en knowhow wordt steeds beter benut.
BOM biedt de ondersteuning die jouw bedrijf nodig heeft. Of je nu iemand zoekt die meedenkt over jouw businessplan, groeiambities of internationaliseringsplannen, of toegang nodig hebt tot kapitaal en gelijkgestemde ondernemers die de wereld willen verbeteren.