Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

AVL Motion: oogstrobot lost groot probleem telers op

AVL Motion: oogstrobot lost groot probleem telers op

Elk voorjaar kijken tal van consumenten reikhalzend uit naar de start van het aspergeseizoen. Om iedereen te bedienen werken duizenden seizoenarbeiders (veelal arbeidsmigranten) twee tot drie maanden op de aspergevelden. Maar het wordt voor telers steeds lastiger om gekwalificeerde aspergestekers te vinden en te behouden. AVL Motion heeft de oplossing: een oogstrobot. De AVL Compact S9000 steekt per uur maximaal 9.000 asperges, 30 keer (!) meer dan een mens. BOM ondersteunt het bedrijf uit het Brabantse Westerbeek.

De oogstrobot van AVL Motion heeft nog ander een groot voordeel ten opzichte van mensen: hij kan zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag oogsten. AVL Motion lanceerde de eerste versie van de oogstrobot in het voorjaar van 2021. De robot biedt een oplossing voor het steeds nijpender personeelstekort en de stijgende personeelskosten voor aspergetelers. Zoals uitvinder en oprichter van AVL Motion, Arno van Lankveld, het verwoordt: “Onze robot is snel, betrouwbaar en levert onder alle omstandigheden.”

Zoon van een aspergeteler

Arno van Lankveld weet als zoon van een aspergeteler alles van ‘het witte goud’. In 2017 combineerde hij die achtergrond met zijn kennis in Automotive Engineering. Van Lankveld: “Ik zag de worsteling van telers met het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel voor de oogst. Dat was de drijfveer achter de ontwikkeling van de robot. Met deze machine is maar een fractie van het huidige personeelsbestand nodig. De lagere oogstkosten en de hogere opbrengst van de geoogste asperges zorgen voor een aantrekkelijke businesscase.” Met de machine gaan de personeelskosten voor aspergetelers met 80 procent omlaag.

Ik zag de worsteling van telers met het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel voor de oogst. Dat was de drijfveer achter de ontwikkeling van de robot. Arno van Lankveld, AVL Motion

Hoe werkt de oogstrobot?

Dankzij een ingenieus gondola-systeem draaien de oogstmodules van de AVL S9000 continu rondjes. Dat systeem werkt nauw samen met cameradetectie om oogstrijpe asperges uit de grond te halen. De machine kan zonder aanpassingen ingezet worden op elk perceel. Er is slechts één operator nodig om de robot zijn werk te laten doen. De operator stuurt met een afstandsbediening de robot naar een aspergebed, waar de machine autonoom aan de slag gaat.

Lichtgewicht en volledig elektrisch

De camera’s zijn uitgerust met slimme software. Het systeem beoordeelt razendsnel of het een asperge ziet of iets anders. Is het een asperge, dan wordt een coördinaat aangemaakt. Aan de hand daarvan weet de oogstmodule exact waar die zich moet positioneren. De module gaat boven de asperge hangen, zakt de grond in en knipt de asperge aan de onderkant af, haalt die uit het bed en legt die op een lopende band. Via de band komen alle asperges bij de operator terecht, die ze in een kist legt. De AVL S9000 rijdt volledig elektrisch en is licht in gewicht, waardoor er op het akker geen bodemverdichting plaatsvindt.

Award-winning concept

De uitvinding valt op en krijgt erkenning. In 2023 won AVL Motion de eerste prijs voor de perfecte use case bij de Robotics & Smart Implements Challenge van RWA en LTC in Wenen. In 2023 werd het bedrijf ook derde in de categorie robotisering van agritechbeurs World FIRA in Toulouse.

Ondersteuning BOM

In 2019 ontving AVL Motion een investering van 1 miljoen euro van Brightlands Agrifood Fund, BOM en Future Food Fund. Daarmee ontwikkelde AVL Motion de oogstrobot verder door. In 2022 volgden nieuwe investeringen: een Innovatiekrediet van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en een financiële impuls van bestaande aandeelhouders Brightlands Agrifood Fund, Future Food Fund en BOM. Daarmee kon AVL Motion het bedrijf opschalen en de stap naar marktintroductie maken.

BOM ondersteunt ook met begeleiding en advies. In de beginfase nam het team van AVL Motion ook deel aan het Investor Readiness Program, om de investeerbaarheid van het bedrijf te vergroten. Ook sparren BOM en AVL Motion regelmatig samen over de kansen, uitdagingen en toekomst van het bedrijf. Ook deelt BOM haar netwerk van (productie)partners en potentiële co-financiers met AVL Motion om de juiste expertise aan boord te halen.

‘Bijdrage aan duurzame voedselvoorziening’

Stijn Vestjens, Investment Manager bij BOM: “Wij investeren in de robot van AVL Motion omdat die bijdraagt aan een duurzame voedselvoorziening. En omdat de onderneming de problematiek rondom seizoenarbeiders tackelt. Het wordt namelijk steeds lastiger om gekwalificeerd personeel in Nederland en Brabant te werven en te behouden. De robot van AVL Motion steekt heel precies, waardoor de aspergeplant minder wordt beschadigd en de opbrengst van een aspergeveld hoger wordt. Dankzij dit soort slimme technologieën halen telers een hogere opbrengst uit hun akkers en kunnen zij een toekomstbestendige, aantrekkelijkere businesscase realiseren.”

Nieuwe gewassen

AVL Motion ontwikkelt door om de oogstrobot ook geschikt te maken voor andere gewassen die, net als witte asperges, selectief geoogst moeten worden. Zoals groene asperges, courgettes, broccoli en bloemkool. Binnen tien jaar wil de onderneming per jaar 300 oogstmachines verkopen. In Nederland, maar vooral ook in het buitenland. In 2024 draait de oogstrobot ook in Duitsland om telers daar kennis te laten maken met de toegevoegde waarde van de technologie van AVL Motion.

Dit was de bijdage van BOM in de AVL Motion-case

Ontwikkelen

  • Deelname Investor Readiness Program.
  • Sparren over de kansen, uitdagingen en toekomst van het bedrijf.
  • Delen van netwerk van (productie)partners en potentiële co-financiers met AVL Motion.

Investeren

  • In 2019 ontving AVL Motion een investering van 1 miljoen euro van Brightlands Agrifood Fund, BOM en Future Food Fund

Meer weten?