Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

Carbyon: doorbraak in CO₂ opvangtechnology

Carbyon: doorbraak in CO₂ opvangtechnology

Hans de Neve, CEO van Carbyon, kreeg tijdens een treinrit een revolutionair idee om CO₂ uit de atmosfeer te halen en dit te hergebruiken als synthetische brandstof. Inmiddels heeft het bedrijf de prestigieuze Mile Stone Award van 1 miljoen dollar toegekend gekregen van Elon Musk’s X Prize for Carbon Removal en staan er meerdere investeerders in de rij om te participeren in dit veelbelovende Brabantse bedrijf.

Tijdens zijn werk voor TNO als solar panel onderzoeker ontdekte zijn team een techniek genaamd atomic layer deposition. Dit leverde niet alleen efficiëntere zonnepanelen op, maar ook een doorbraak in de manier waarop CO₂ wordt gebonden, via de lucht die door de grote ‘stofzuigers’ van Carbyon wordt gezogen.

Drijfveren

Roelof Hemmen sprak met De Neve, over zijn grote sprong van werknemer naar pionierende ondernemer en zijn drijfveren die hem al als kind kenmerkten. ‘Ons prototype haalt jaarlijks één ton CO₂ uit de lucht. Dat lijkt helemaal niets, maar elektronicachips bestonden in de jaren vijftig ook maar uit enkele transistors, bewezen technologie heeft de neiging om exponentieel te groeien.’

Carbyon: doorbraak in CO₂ opvangtechnologie

Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en is een vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel.