Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

De wereld beter laten klinken. Voor minder doen ze het niet bij Sorama.

De wereld beter laten klinken. Voor minder doen ze het niet bij Sorama.

De wereld beter laten klinken. Voor minder doen ze het niet bij Sorama. De geluidscamera’s van het Eindhovense bedrijf worden over de hele wereld ingezet; in slimme stadions om de interactie met supporters te verbeteren, in slimme steden om geluidsoverlast te voorkomen of bij de ontwikkeling en het onderhoud van machines, apparaten en zelfs kerncentrales.

‘Iedereen kent waarschijnlijk wel zo'n thermische camera waar je kan zien hoe warm een oppervlakte is of waar energie uit een huis weglekt. Nou, dat doen wij met geluid’, zegt Rik Scholte, founder, managing director en voormalig Ingenieur van het Jaar. Kunstmatige intelligentie speelt een belangrijke rol bij de interpretatie van dat geluid.

Rik Scholte: “Binnen het bedrijf hebben we experts in het moduleren van geluid. Die maken een soort basisfilter. Daarnaast gebruiken we zogenaamde deep learning om geluid -bijvoorbeeld het geluid van een ongeluk op de weg- op te nemen en te annoteren. Met die opname én de omschrijving trainen we vervolgens het model dat we hebben gemaakt om verschillende soorten geluid te herkennen.”

Zo maakt Sorama het mogelijk om duizenden euro’s aan energiekosten te besparen door lekken in persluchtsystemen op te sporen, of om discriminatie in voetbalstadions te voorkomen. Zo maakt elke geluidscamera van Sorama de wereld weer een beetje beter.

Sorama