Terug naar showcases

Plinkr pakt armoede in Nederland aan: van wicked problem naar duurzame oplossing

Plinkr illustratie04

Sommige problemen zijn zo groot dat ze niet eenvoudig op te lossen zijn, maar dat betekent niet dat je ze niet moet aanpakken. De Eindhovense tech-scale-up Plinkr ziet het armoedeprobleem in Nederland als zo’n uitdaging. BOM steunt Plinkr’s missie om mensen te helpen naar een leven zonder geldzorgen. 

Het aantal mensen met geldproblemen stijgt. Volgens het Nibud had in 2024 bijna 46% van de huishoudens betalingsproblemen en zo’n 730.000 huishoudens zaten met problematische schulden. Dit is een drama op individueel- en gezinsniveau, maar het brengt ook hoge maatschappelijke kosten met zich mee. Ten minste € 8,5 miljard euro per jaar, blijkt uit onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van verminderde arbeidsproductiviteit of verhoogde zorgkosten.

Van app naar systeemoplossing

Floris Went, directeur van Plinkr, zag in de tijd dat hij bij een bank werkte hoe financiële problemen levens ontwrichten. Samen met Arjen Went, Niels Pel, Teun Spierings en Steve Stomp richtte hij in 2017 Plinkr op. De startup begon met een app om mensen te helpen met hun geldzaken, maar ontdekte al snel dat de kern van het probleem elders lag.

“We ontdekten dat we niet direct bij de eindgebruiker moesten zijn met een oplossing en ook niet bij de hulpverlener, maar nóg een stapje eerder: bij de gemeente die zorg en ondersteuning inkoopt voor haar inwoners”, vertelt Floris Went. “Veel verschillende partijen werken aan financiële hulpverlening. Het is dan belangrijk dat iedereen van elkaar weet waar die mee bezig is. Zodat je niks over het hoofd ziet en ook geen dubbel werk doet. Maar het is voor gemeenten uitdagend en tijdrovend om dat goed te organiseren, waardoor inwoners vaak te laat bij de juiste hulp terecht komen. Dáár zagen wij een grote kans: met innovatie helpen om slimmer samen te werken binnen het sociaal domein, en zo – heel kwetsbare – mensen beter te helpen.”

Zo ontstond het Plinkr Platform, een methode die gemeenten helpt om hulp sneller en efficiënter te organiseren. Het brengt het lokale sociale domein in kaart en geeft hulporganisaties een heldere taak. Het doel: problemen vroeg signaleren, zodat zware schuldhulpverleningstrajecten waar mogelijk voorkomen worden. En dát voorkomt weer een heleboel stress en sociale kosten. Onderdeel van de oplossing is een slimme app waarin mensen zelf hun financiële gegevens beheren, zoals een schuldenoverzicht en een budgetplan, wat hen controle geeft over hun situatie.

Plinkr 1

Samenwerking met BOM

BOM ondersteunde Plinkr al vanaf het prille begin met kennis over bedrijfsontwikkeling en financiële middelen. “BOM hielp ons onze propositie te verfijnen en scherp te blijven op het probleem, in plaats van ons blind te staren op een oplossing,” zegt Floris. Die aanpak bleek succesvol. “Het is waardevol om een partner te hebben die heel sterk gelooft in onze sociale missie en onze manier van werken. We hebben echt sámen gezegd: we gaan de armoede en financiële problematiek in Nederland aanpakken.”

Robin Hendrickx24
We zijn vroeg in Plinkr gestapt omdat dat het moment is dat wij de grootste impact maken. We zagen een team dat het landschap van geldproblemen en schuldhulp door en door kent, maar nog ondersteuning nodig had om een duurzaam verdienmodel te creëren. Vandaag staat er een gezond bedrijf met een topteam dat de wereld bij elke verkoop weer een stukje beter maakt.
Robin Hendrickx

Dankzij een vroege investering, mede van BOM, begon Plinkr in 2019 met schalen. Naast Plinkr Platform ontwikkelde het bedrijf Plinkr Nazorg, een snelgroeiend product gericht op inwoners die bijvoorbeeld onder beschermingsbewind staan of een schuldhulpverleningstraject volgen. Plinkr Nazorg is een coachingsmethode waarmee gemeenten inwoners kunnen helpen om weer goed voorbereid zelf de geldzaken op te pakken. “We willen niet alleen dat mensen op tijd de juiste hulp krijgen, maar ook terugval voorkomen,” zegt Floris. “Gemeenten bieden vaak wel een vorm van financiële coaching of nazorg, maar er was nog geen standaard werkwijze voor. Met Plinkr Nazorg hebben we een methode ontwikkeld die door coaches van grote en kleine gemeenten kan worden ingezet. Omdat het een hele concrete oplossing is voor een heel urgent probleem, groeit Plinkr Nazorg snel.”

Inmiddels werken zo’n 45 gemeenten met Plinkr Nazorg en hielp het bedrijf al 1000 inwoners en gezinnen. “Nu willen we doorpakken. Gezin voor gezin, gemeente voor gemeente. We maken impact op persoonlijk vlak én op macro-economische schaal. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat elke euro die in Plinkr Nazorg wordt geïnvesteerd voor inwoners die onder beschermingsbewind staan €5,30 oplevert in maatschappelijke waarde.”

 

Innovatie in financiële hulpverlening

De oplossingen van Plinkr zijn geen vervanging voor de betrokken hulpverleners die mensen ondersteunen. “Financiële hulpverlening blijft mensenwerk. Onze technologie ontlast professionals en maakt samenwerken makkelijker en efficiënter. Samen helpen we mensen groeien, zelfvertrouwen en motivatie vinden.” 

De missie – iedereen vrij van geldzorgen – veranderde door de jaren niet, de aanpak evolueerde wel. “In 2024 bleek dat slechts 2,5% van de mensen met problematische schulden daadwerkelijk geholpen wordt. Dat komt doordat de doelgroep niet goed in beeld is. Mensen zoeken vaak pas hulp als schulden al heel hoog zijn opgelopen. Wij willen ervoor zorgen dat dat eerder en sneller lukt, en ze dan de juiste hulp bieden om te voorkomen dat een situatie van kwaad tot erger wordt.”

 

Iedereen financieel zelfredzaam

De naamsbekendheid van Plinkr groeit, het bedrijf wint vertrouwen en terrein in het sociaal domein. De groei zit er goed in bij de scale-up. Tegelijkertijd werkt het bedrijf samen met de gemeenten en andere partners aan de doorontwikkeling van het Plinkr Platform en Plinkr Nazorg. Met name op basis van de ervaringen van hulpverleners en inwoners. “Zodat onze producten steeds beter aansluiten bij wat nodig is, waar behoefte aan is.” 

De stip op de horizon? Een Nederland waarin niemand financiële zorgen heeft. “Ons land is te welvarend om mensen in armoede te laten zitten”, besluit Floris. “Als iemand tussen de mazen door valt, moet er iemand zijn om hem op te vangen. Daarom geloven wij ook in onze kracht en de toegevoegde waarde van technologie en coaching.”

Plinkr 2

Meer weten?

Robin Hendrickx24

Robin Hendrickx

Senior Investment Manager & Teamlead Key Technologies
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures