Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

Preceyes laat oogchirurgen 10 tot 20 keer nauwkeuriger werken

Preceyes laat oogchirurgen 10 tot 20 keer nauwkeuriger werken

Preceyes is een medisch robotica bedrijf met een CE-gemarkeerd product voor ondersteuning in oogchirurgie. Wereldwijd leidt meer dan 4% van de bevolking, ofwel bijna 300 miljoen mensen, aan slechtziendheid en blindheid. Door een sterke correlatie met leeftijd en diabetes zijn in de westerse wereld aandoeningen aan het netvlies de belangrijkste oorzaak. Er zijn meerdere grote aandoeningen waar nog geen adequate behandeling voor bestaat. Met Preceyes’ systeem kan een chirurg 10 tot 20 keer nauwkeuriger werken, routines automatiseren en data-gebaseerd opereren. Daarmee maakt Preceyes het mogelijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en om te ondersteunen in het verbeteren van bestaande behandelingen. Er lopen partnerships met topklinische instituten als Mount Sinai, Oxford, Glostrup en het Oogziekenhuis Rotterdam. Mount Sinai is ook een belangrijke investeerder.

Dubbel gevoel

CEO Gerrit Naus heeft een dubbel gevoel bij de status van zijn bedrijf. “Aan de ene kant zijn we supertrots op waar we staan en wat we al hebben bereikt. We hebben ’s werelds eerste ondersteunde oogoperatie mogelijk gemaakt, we hebben een CE merk voor onze technologie, onze systemen staan in meerdere ziekenhuizen in Europa en de VS en er worden sessies over robotica georganiseerd op relevante oogconferenties. Dat zie je ook terug in de reacties die we krijgen van onze partners, gebruikers en in de publicaties die over ons verschijnen. In vergelijking met andere initiatieven lopen wij wereldwijd voorop. Tegelijk wil ik realistisch zijn: op de keper beschouwd zijn we nog nergens. Je moet minimaal van je omzet kunnen leven; nu zijn er nog nauwelijks inkomsten.”

Brabant - en daarbinnen vooral Brainport - is zeker een kansrijk gebied, zegt Naus. “Er is absoluut potentie voor medische robotica; het systeemdenken, de mechatronische expertise voor positioneren met hoge nauwkeurigheid en de ervaring met medische systemen zijn van wereldklasse en belangrijke ingrediënten voor de technische ontwikkeling van een medische robot. Daar staat tegenover dat er in de regio nog geen partij is met ervaring en er is geen academisch ziekenhuis dat kan helpen bij de ontwikkeling van de markt. Dat alles bij elkaar betekent dat je medische robotica nog echt niet tot een ‘kracht van Brabant’ mag scharen. Misschien komt dat nog, maar nu is het zeker nog niet zover.”

Investeringsklimaat

Dat Preceyes nog niet past in het rijtje grote namen in Medtech ligt ook aan het investeringsklimaat. Naus: “In die zin maakt onze locatie het niet makkelijk voor ons. De hoeveelheid geld die nodig is voor onze ontwikkeling afgezet tegen het risico en de ontwikkeltijd zorgt voor een mismatch met de financieringsmogelijkheden in Nederland. De BOM is absoluut welwillend en heeft ons ook al belangrijke steun verleend, maar is toch van een andere ordergrootte dan waar wij uiteindelijk naar op zoek zijn. Relatief kleine investeringen zijn op dit moment niet aantrekkelijk voor ons, want dat zou ons in een positie brengen dat we resultaten moeten gaan beloven die met dat geld nog niet haalbaar zijn.”

Vandaar dat Naus en zijn team ook naar het buitenland kijken voor nieuwe investeringsrondes. Ook Mount Sinai - waarmee in december 2020 een overeenkomst kon worden gesloten - is daarvan al een voorbeeld. Maar wil een buitenlandse investeerder niet dat het hele bedrijf dan meeverhuist naar het land van de geldschieter? “Ja, dat ligt wel voor de hand natuurlijk. Zo’n investeerder zit er niet altijd op te wachten om het geld naar Eindhoven over te boeken. Maar wij willen, juist vanwege de potentie van de regio, heel graag hier blijven en we zullen toekomstige investeerders dan ook proberen te overtuigen dat dat het verstandigste is.”