Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
BOM 40 jaar!
Contact
Terug naar overzicht

Preceyes ontwikkelt robot-assistent voor oogchirurgen

Preceyes ontwikkelt robot-assistent voor oogchirurgen
good-health-and-well-being

Zo’n 25 miljoen mensen in de Westerse wereld lijden aan onbehandelbare oogziektes waardoor ze geleidelijk blind worden. Het Eindhovense Preceyes werkt sinds 2011 aan een mogelijke doorbraak: een robot-assistent waarmee oogchirurgen behandelingen kunnen uitvoeren die tot dusver onmogelijk waren.

Ze vereisen bovenmenselijke precisie en zijn extreem risicovol: operaties aan de binnenkant van het oog. “Zelfs absolute topchirurgen hebben enige trilling in hun hand. En met een minieme beweging trek je het netvlies al kapot”, legt COO en medeoprichter Gerrit Naus van Preceyes uit. “Met onze robot-assistent kunnen oogchirurgen uiterst nauwkeurig opereren, of zeer gericht medicijnen injecteren. Zo kunnen we in de toekomst aandoeningen verhelpen die nu nog ongeneeslijk zijn.”

Proof-of-concept financiering

De BOM verstrekte al in de proof-of-concept fase financiering aan Preceyes. Via het Ontwikkelfonds bood de BOM een converteerbare lening van € 150.000, die Preceyes in staat stelde om de robot-assistent verder te ontwikkelen. Inmiddels heeft het bedrijf, oorspronkelijk een spin-out van de TU Eindhoven, een eerste systeem verkocht. De University of Oxford zal dit systeem voor het eerst op het menselijk oog gebruiken.

“Zowel de eerste verkoop als de samenwerking met Oxford onderstreept onze waardepropositie”, aldus Naus. “Dit is cruciaal voor het binnenhalen van investeringen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een gecertificeerd systeem voor algemene ziekenhuizen.” 

(Tekst loopt door onder video)

Robot operates inside eye - BBC News

Investeerdersnetwerk

Dat de BOM een breed netwerk van investeerders heeft, blijkt dan ook nuttig voor Preceyes. “Ze verwijzen naar bepaalde fondsen: ga daar eens praten”, vertelt Naus. “Maar hun netwerk is natuurlijk breder dan investeerders alleen. We staan continu in contact met de BOM: bijvoorbeeld over de benadering van de markt en de keuzes die je daarin maakt.”

Zo kreeg Preceyes onder meer de mogelijkheid om deel te nemen aan een intensieve opleidingsmodule van Health Valley – een traject voor veelbelovende starters dat de BOM sponsort. Het programma helpt ondernemers onder andere bij de aanscherping van hun business model en strategie, vooral richting de internationale markt.

Vinden nieuwe CEO

Om de ontwikkeling te kunnen versnellen, ontstond bij Preceyes de behoefte om het leiderschapsteam te versterken. Perry van Rijsingen, de nieuwe CEO die in mei 2016 aantrad, komt uit het netwerk van de BOM. De oud-Philips-bestuurder heeft veel ervaring in het medische domein, en moet zorgen voor meer investeerders en pilotklanten. Naus: “In 2018 willen we ons systeem op de markt brengen, zodat we daadwerkelijk bij patiënten blindheid kunnen helpen voorkomen.”

Ondersteuning BOM

  • Converteerbare lening in proof-of-concept fase
  • Koppeling aan nieuwe investeerders 
  • Ondersteuning bij aanscherping business model
  • Toegang tot netwerk van experts en adviseurs
  • Introductie nieuwe CEO vanuit BOM-netwerk

Meer weten?