Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

Samen innoveren in de Fabriek van de Toekomst

Samen innoveren in de Fabriek van de Toekomst

Brainport Industries Campus (BIC) vormt samen met de High Tech Campus en de TU/e Campus de slimme driehoek van Brainport Regio Eindhoven. Michel Weeda van de BOM is verantwoordelijk voor het innovatieprogramma op BIC: “Ons doel is om technische innovaties zo snel mogelijk beschikbaar krijgen voor de Brabantse hightech maakindustrie.”


Programmamanager Michel Weeda van de BOM vindt BIC een echt Brabants initiatief: “Samenwerken zit in het DNA van de Brabander en we werken veel samen op de campus. Maar het is zeker geen exclusief Brabants feestje. Bij de meeste innovatieprojecten zijn bedrijven en kennisinstellingen uit het hele land betrokken. Er is ook steeds meer belangstelling voor het concept van BIC vanuit het buitenland.”

BIC & BOM

Maken wat je bedenkt

“De campus is een fantastische plek om flexibel te produceren, te leren, te innoveren en in de toekomst ook te recreëren. Dat heeft een geweldige aantrekkingskracht op talent en bedrijvigheid van internationale allure. Die innovatieve kracht is van groot belang om de voorsprong die we hebben in de hightech maakindustrie verder uit te bouwen. We hebben naast slimme koppen, ook heel technische vaardigheid nodig om steeds complexere producten in kleine series met veel variëteit te kunnen maken. Brainport mag dan tot de slimste van de wereld horen. We hebben ook de mensen en faciliteiten nodig om wat hier wordt bedacht ook zelf te maken en internationaal te vermarkten.”

Bouwen aan de toekomst

Weeda bemant de vooruitgeschoven post van de BOM in het hart van BIC, het Atrium. Daar vind je de fieldlabs van de Fabriek van de Toekomst, het innovatieprogramma waarvoor hij verantwoordelijk is. “Hier bouwen we aan de toekomst van Brabant, samen met een groot aantal publieke en private partijen. Weeda: “De BOM heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het programma en de samenwerking tussen die partijen. Daarbij helpt het natuurlijk dat de Provincie Noord-Brabant innovaties in de hightechindustrie steunt met financiële middelen en met een goed beleid.”

100 bedrijven, 10 projecten

De Fabriek van de Toekomst groeit als kool. Zo’n 100 bedrijven en kennisinstellingen werken inmiddels samen in tien projecten. Het gemeenschappelijke doel: technische innovaties zo snel mogelijk implementeren: in de productieketen, de logistieke keten én in het eigen bedrijf. Weeda: “We hebben inmiddels een 3D print lab, testopstellingen voor het gebruik van robotica en assemblage met cobots en een software competence center waar virtuele productiesystemen en digital twins uitgetest worden. We werken aan democentra voor data-analyse, artificial intelligence en voor duurzame inzet van productiemiddelen in de hightech industrie. Belangrijk om erbij te zeggen dat al die faciliteiten zeker niet exclusief zijn voor bedrijven die op de campus gevestigd zijn. We werken samen met bedrijven en kennisinstellingen uit heel Nederland en we zijn druk bezig met het opzetten van internationale samenwerkingsverbanden.”

Klik hier als je je concurrentiepositie in de maakindustrie door innovatie en samenwerking wilt verbeteren.

Hoofdrol op het wereldtoneel

“We hebben iets heel moois neergezet dat uniek is in de wereld. Maar we zijn nog lang niet klaar. Het eerste cluster is begin oktober 2019 officieel geopend door Koning Willem Alexander. De Fabriek van de Toekomst is feitelijk net open. Mijn focus ligt nu op de bewoners, projectdeelnemers en nieuwkomers. We willen graag dat de faciliteiten en fieldlabs op BIC volop worden benut voor inspiratie, innovatie, opleiding en training. En ondertussen denken we na over het volgende cluster dat gebouwd gaat worden. Wat voor bedrijven passen daar? Welke innovatiefaciliteiten passen daarbij?”

Goed voor de werkgelegenheid

“Ons doel is om, samen met de High Tech Campus, de TU/e campus en alle andere hightech hotspots in Brainport, nieuwe kennis en innovaties te vertalen naar complexe technische producten en diensten, die we ook in de toekomst in de regio kunnen blijven maken. Dat is goed voor de werkgelegenheid en het zorgt ervoor dat iedereen kan meedelen in het succes van de regio.

Meer weten?