Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

Smart Robotics: slimme robots als uitzendkracht

Smart Robotics: slimme robots als uitzendkracht

Een uitzendbureau voor slimme robots: zo laat Smart Robotics zich het best omschrijven. Bij de Eindhovense start-up kunnen bedrijven tegen een vast bedrag per maand een robot huren, die ze bijvoorbeeld inzetten om producten in te pakken, pallets te stapelen en machines te beladen.

“We bieden flexibele automatisering voor de logistiek, food- en maakindustrie”, vat managing director Mark Menting samen. “Onze robots zijn eenvoudig te besturen. Als je een smartphone kunt bedienen, dan kun je ook met onze robots overweg. Ze staan in contact met ons eigen intelligente softwareplatform, waardoor ze kunnen ‘leren’ en dus steeds beter worden in wat ze doen. Dat is de filosofie.”

Aanscherpen verdienmodel

De BOM speelde een cruciale rol in de groeiversnelling die Smart Robotics het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Menting: “Sinds de BOM aan boord kwam, zijn we gegroeid van vier naar tien werknemers en we verwachten dit jaar nog meer mensen aan te nemen. Zonder de BOM was dit een stuk langzamer gegaan.”

Al vlak na de oprichting in 2015 schoof de BOM aan om het verdienmodel en de financieringsstrategie aan te scherpen. Ook koppelde de BOM het jonge bedrijf aan experts uit haar netwerk, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en internationalisering. “De mensen van de BOM zijn geweldige sparringpartners, omdat ze zowel vanuit de markt als vanuit investeringsoogpunt kijken. De lijnen zijn kort. Het resultaat is een symbiose van onze eigen inspanningen en die van de BOM”, stelt Menting. 

Vergroten zichtbaarheid

“Daarnaast heeft de BOM onze zichtbaarheid flink vergroot. Ze genereerden via hun netwerk media-aandacht die ons weer nieuwe business opleverde. Ook brachten ze ons onder de aandacht van politieke stakeholders, zoals de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. Van het een komt het ander: inmiddels zijn we uitgeroepen tot Smart Industry Ambassadeur en horen we als ondernemers bij Brabants Besten. We zijn dus snel bekend geworden.”

Boost richting investeerders

Smart Robotics had als start-up al het nodige geld opgehaald. Dit bedrag werd gematcht door het InnovatieFonds van de BOM, wat volgens Menting een flinke boost gaf. “Dankzij het instappen van de BOM kregen we extra geld binnen van bancaire instellingen. Dat komt door de reputatie van de BOM. Zij beschikken over de deskundigheid om businessplannen stevig te beoordelen. Als zij erin stappen, geeft dat vertrouwen.” 

De flexibele oplossing van Smart Robotics dient ook een maatschappelijk doel: dankzij de robots kunnen bedrijven hun productie in - het relatief dure - Nederland houden of juist terughalen uit lagelonenlanden: reshoring. De onderneming richt de pijlen eerst op eigen land, maar wil snel de grens over. Menting: “Over vijf jaar willen wij dé Europees marktleider zijn in robotdetachering. De BOM heeft ons een uitstekende uitgangspositie gegeven om dit te realiseren.”

Ondersteuning BOM

  • Inhoudelijk sparringpartner
  • Toegang tot netwerk van experts
  • Financiële injectie
  • Versnelling financiering door banken
  • Vergroten bekendheid bij (politieke) stakeholders