Terug naar showcases

"Wie je ook bent, je kunt het nooit alleen."

5cebaf87f36bd

Yaskawa, gevestigd op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, is een van de deelnemers aan het Fieldlab Flexible Manufacturing: één van de zeven Fieldlabs die samen de Fabriek van de Toekomst vormen. Bedrijven en kennisinstellingen werken er samen aan de ontwikkeling van nieuwe productietechnologieën voor de vierde industriële revolutie. ”Wie je ook bent, je kunt het niet alleen”, vindt managing director Eddie Mennen. Voor het antwoord op de vraag hoe de toekomst van de maakindustrie eruitziet, zul je moeten samenwerken.” 

“Yaskawa behoort tot de wereldtop op het gebied van industriële automatisering: robotica, aandrijving- en besturingstechniek. Met name in Europa zijn we druk bezig met de vertaalslag van Industrie 4.0 naar de praktijk. Dat is wat we hier op de BIC willen vormgeven. En dat kunnen we alleen maar doen door samen te werken.”

Van droom naar praktijk

“De Brainport Industries Campus is een aantal jaren begonnen als een droom. Nu staat er een gebouw waarin innovatieve productiebedrijven, technologieleveranciers en onderwijsinstellingen actief met elkaar samenwerken. Dat zien we nu in de praktijk ook echt gebeuren.”

“Er wordt veel geschermd met begrippen als Industrie 4.0 en Smart Industrie. Die vergezichten in de abstracte wereld van de PowerPointpresentaties zie we allemaal wel. Waar het om draait is met welke concrete stappen en actieplannen we vandaag op de werkvloer aan de slag kunnen. Daarin zetten we nu flinke stappen.”

Overal toepasbaar

“De wens om samen te werken was er al lang, maar niemand wist hoe we het moesten doen. In de fieldlabs werken we nu met een concreet programma aan concrete cases; niet met ingewikkelde contracten maar op basis van vertrouwen. Er is geen sprake van exclusiviteit. Als het lukt om hier op de BIC iets voor elkaar te krijgen, is de businesscase ook ver buiten de BIC toepasbaar, op heel veel andere plekken in de wereld. Dat maakt de samenwerking voor een internationaal opererende organisatie als Yaskawa heel interessant.”

Als je bereid bent om iets terug te geven, kun je bij de BIC optimaal uit de voeten.
Eddie Mennen, managing director Yaskawa

Yaskawa

Smart Industrie Hubs

“De fieldlabs in Nederland hadden aanvankelijk, om verschillende redenen, vooral een regionaal karakter. De regie, de structuur en vooral de uitwisseling van kennis zijn met de komst van de Smart Industrie Hubs veel beter geworden. Dat was ook nodig. Het kan niet zo zijn dat je niet mag weten wat er in Eindhoven gebeurt als je toevallig in Zwolle woont. Daarmee gaan we de oorlog niet winnen van landen met veel grotere budgetten. Het is van het allergrootste belang dat de uitwisseling van kennis tussen de 40 fieldlabs waarover we in Nederland beschikken, optimaal verloopt.”

Internationale interesse

“We hebben regelmatig internationale delegaties op bezoek. Ondanks dat het gebouw nog niet helemaal af is, zijn ze erg onder de indruk van wat hier gebeurt. Niet alleen het pand, maar vooral de dynamiek en de bijzondere startup sfeer spreken enorm tot de verbeelding, ook internationaal. Terwijl ze in Duitsland misschien nog wel twee jaar aan het testen zijn met nieuwe technologie, brengen we de oplossingen die we hier bedenken binnen een halfjaar in de praktijk.”

Halen en brengen

“Als je maximaal wilt profiteren van de kansen die Brainport Industries Campus biedt, moet je niet alleen iets willen halen. Je moet ook bereid zijn om iets terug te geven. Als je daarvoor open staat en je bent bereid tot samenwerking, dan kun je hier optimaal uit de voeten.”

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures