Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

‘Wil je als ondernemer naar China? Een goede locatiekeuze loont’

‘Wil je als ondernemer naar China? Een goede locatiekeuze loont’

VDL Groep is nu 13 jaar in China gevestigd. In de tussentijd is er veel veranderd. Volgens Dennis van Opzeeland, directeur VDL ETG in Suzhou, is China al lang niet meer het lagelonenland van weleer. “Er liggen vooral kansen voor bedrijven die voor de lokale afzetmarkt produceren. Daarbij is kennis van de lokale wet- en regelgeving een absolute must”, aldus Van Opzeeland.

VDL Groep, het internationale industriële familiebedrijf uit Eindhoven, is in 1953 door Pieter van der Leegte opgericht als een gespecialiseerd metaalbewerkingsbedrijf. Onder zijn zoon Wim van der Leegte is het portfolio aangevuld met kunststofverwerking, de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen en de hightech-toelevering voor onder andere de halfgeleiderindustrie. Ook beschikt VDL over de enige personenautofabriek in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt.  In 2018 heeft VDL met ongeveer 17.000 medewerkers verspreid over 20 landen een omzet van bijna € 6 miljard gerealiseerd.

De sprong naar China
VDL is sinds 2006 in Suzhou actief door de overname van Philips Enabling Technologies Group (ETG). ETG was toen al tien jaar in de Oost-Chinese stad gevestigd als producent van mechatronische onderdelen voor de hightechindustrie. Sinds de overname door VDL richt VDL ETG Suzhou zich steeds meer op de levering van volledig geïntegreerde en geteste systemen zoals medische apparatuur en machines voor de productie van chips. Hiermee wil het bedrijf meer toegevoegde waarde bieden aan Amerikaanse en Europese klanten die in Azië apparatuur op de markt brengen.

Local for local
In de afgelopen decennia werd China vooral gezien als lagelonenland, maar de laatste jaren vindt er een duidelijke omslag plaats. Hoewel VDL ETG zelf geen Chinese klanten bedient, ziet Van Opzeeland anno 2019 vooral kansen voor bedrijven die voor de lokale afzetmarkt produceren, local for local. “De lonen stijgen snel, dus de verschillen met het westen zijn veel kleiner geworden. Daar komen ook nog eens de huidige handelsconflicten en de bijbehorende importheffingen bij. Tegelijkertijd is de interne afzetmarkt enorm gegroeid, wat veel kansen biedt.”

Kies de juiste locatie
Bedrijven die de sprong naar China willen wagen, moeten de locatiekeuze niet te licht opvatten. De wet- en regelgeving verschilt per gebied, en ook qua levensstandaard zijn er grote verschillen. Van Opzeeland: “Ik heb me in Suzhou vanaf dag 1 thuis gevoeld. Er is hier veel geïnvesteerd in faciliteiten, horeca, nieuwe panden en shopping malls. Wat dat betreft is Suzhou erg westers. Maar dat is niet overal zo. Als je alleen naar goedkope arbeid kijkt, kun je zomaar in een afgelegen gebied terechtkomen waar verder weinig te beleven is." 

Volgens Van Opzeeland loont het ook om te onderzoeken of er gebieden zijn waar veel branchegenoten zitten.“Rond Suzhou zit bijvoorbeeld veel elektronica en telecommunicatie. De overheid heeft ervoor gekozen om deze industrieën daar te laten plaatsvinden. Daar staat motiverend beleid tegenover, zoals goedkope huisvesting en belastingverlaging. Bovendien is de kans dat je daar leveranciers en potentiële samenwerkingspartners tegen het lijf loopt veel groter. Kijk dus goed waar je gaat zitten. De BOM kan daar ongetwijfeld toegevoegde waarde in bieden.”

Meer weten?