Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

15,5 miljoen voor insectenkweker Protix

15,5 miljoen voor insectenkweker Protix

Als onderdeel van een investeringsronde van € 15,5 miljoen in insectenkweker Protix investeert Invest-NL € 7,5 miljoen in de vorm van een converteerbare lening. Geleid door Aqua-Spark, Rabo Corporate Investments en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij zijn ook de huidige aandeelhouders van Protix bij de transactie betrokken. Met deze financieringsronde kan Protix haar productiecapaciteit verder optimaliseren en zich voorbereiden op de verdere internationale expansie.

Protix kweekt insecten voor de winning van duurzame eiwitten en vetten uit larven van de “Black Soldier Fly”. Deze eiwitten en vetten worden door de afnemers van Protix gebruikt als grondstof in diervoeding en visvoer, en zijn een aantrekkelijk en duurzamer ingrediënt dan bijvoorbeeld soja, vismeel en palmolie.

Eiwittransitie

“Als pionier in een duurzame miljardenindustrie overstijgt Protix het belang voor de Brabantse economie” zegt Robbert van der Stelt, investment manager agrofood & biobased bij de BOM. “Juist daarom is het mooi dat we Invest NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) als partners kunnen begroeten. De productie, inzet en consumptie van alternatieven voor dierlijke eiwitten vormen een speerpunt in ons beleid. De samenwerking met Protix zal daar ook de komende jaren een belangrijke rol in blijven spelen.”

‘Te veel ondernemers doen alsof de financiering het succes al is, maar dan begint het pas’

Lees het verhaal over de geschiedenis van Protix op onze reporting portal

Europese investeringsgelden

Het financieren van Protix sluit goed aan bij de focus op de CO2 neutrale transitie en innovatieve, snelgroeiende bedrijven die leidend is in de investeringsstrategie van Invest-NL. Wouter Bos (CEO Invest-NL) over de Protix transactie: “Ik ben verheugd dat we Protix kunnen ondersteunen in het versterken van haar internationale toppositie in de snelgroeiende markt voor ‘Insect based ingredients’. Ook vind ik het positief dat we deze transactie samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) tot stand brengen. Met de ‘InnovFin SME guarantee’ die we recent met het EIF zijn overeengekomen kunnen innovatieve, snelgroeiende bedrijven met behulp van Europese investeringsgelden nog sneller opschalen.”

“Protix is geboren uit innovatie met een focus op positieve milieu-impact. Wij zijn de grondlegger van een geheel nieuwe categorie aan eiwitten en andere voedingsstoffen en de briljante collega’s bij Protix werken daar dag en nacht aan.” vertelt Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix. “Dit is wederom een mooie stap in de uitbreiding van ons leiderschap en er zullen er nog vele volgen in de komende periode.”

Meer weten?