Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

2 Miljoen investering voor inPhocal; baanbrekende optische technologie maakt printen zonder inkt mogelijk

2 Miljoen investering voor inPhocal; baanbrekende optische technologie maakt printen zonder inkt mogelijk

De High Tech Campus in Eindhoven biedt plaats aan een groot aantal technologiebedrijven, waaronder het startup bedrijf inPhocal: houder van de Gerard & Anton (Philips) Award 2022 én een investering van 2 miljoen Euro geleid door DeepTechXL, voor het ondersteunen van de internationale marktgang van hun innovatieve printtechnologie.

Branden met lasers: deze technologie wordt al decennia lang toegepast om bijvoorbeeld te kunnen markeren of snijden. Daarmee lijkt het veel op het gebruik van een vergrootglas in de zon. Maar wie ooit hiermee iets wilde laten branden, weet hoe precies je de vergrootglas vast moet houden om dit voor elkaar te krijgen. De optische technologie van inPhocal maakt die precisie overbodig. En door dit toe te passen binnen de laser-procesindustrie kunnen een groot aantal toepassingen flink versneld of efficiënter gemaakt worden.

Omdat deze baanbrekende technologie op verschillende vlakken toepasbaar is, wordt het door de NWO ook wel een sleuteltechnologie genoemd. Voor inPhocal betekent dit toepassingen zoals het verminderen van het gebruik van inkt, of efficiëntere productie van computerchips. Maar het maakt ook het snijden door dik staal mogelijk, waardoor je het energieverbruik van recycling extreem kan verlagen.

inPhocal

Het in 2019 opgerichte inPhocal is een startup die als voornaamste doel heeft om het gebruik van inkt uit voedselproductie lijnen te verdrijven. Inkt is nog steeds de meest gebruikte technologie voor het printen van bijvoorbeeld houdbaarheidsdata of QR codes. Maar inkt is zeer vervuilend voor het milieu. Daarnaast is het duur, vergt het zeer veel onderhoud en is het eindresultaat ook nog eens zeer makkelijk uit te wissen. Dit laatste zorgt wereldwijd voor onnodige voedselverspilling, omdat dankzij onleesbare codes niet kan worden vastgesteld of het product nog houdbaar is.

Een oplossing is om de inkttechnologie te vervangen door een duurzame lasertechnologie. Lasers zijn niet vervuilend en hebben vrijwel geen onderhoud nodig. En net zo belangrijk, de print is van hoge kwaliteit en niet uit te wissen. Het enige wat deze technologie nog in de weg stond is dat het qua snelheid niet kon concurreren met inkttechnologieën. Tot nu toe, want inPhocal heeft een optische technologie ontwikkeld die bestaande lasertechnologie dusdanig versnelt dat het inkttechnologie overtreft als het gaat om snelheid, de hoeveelheid print en printkwaliteit.

Maar het is niet alleen de snelheid die lasertechnologie in de weg stond. De zeer precieze focus van het laserlicht maakte het niet mogelijk om op een gebogen oppervlak te printen. Maar met de optische technologie van inPhocal lukt dit wel en gebeurt dat ook nog eens met hoge snelheid. Dit leidt ineens tot veel nieuwe toepassingen, zoals de onderkant van een blikje voorzien met een onuitwisbare QR code om deze hiermee traceerbaar te maken. Of labels printen op groente en fruit, waarmee plastic stickers overbodig worden. InPhocal's unieke innovatieve technologie kan zeer gemakkelijk in bestaande productielijnen worden toegepast zonder dit ten koste gaat van de snelheid van de lijn.

Investering

Deze investeringsronde werd geleid door het nieuwe venture capital fonds DeepTechXL (DTXL), gevolgd door TechInvest en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Als onderdeel van deze ronde heeft de Brabant Startup Fonds bijgedragen in de vorm van een significante lening.

"DeepTechXL deelt de visie van InPhocal om impact te maken op een van de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag door inkt uit de voedingsmiddelen- en drankenindustrie te elimineren. DeepTechXL gaat haar Deeptech kennis, expertise en netwerk gebruiken om inPhocal te ondersteunen bij opschaling." - Guus Frericks, managing partner DeepTechXL

Internationale opschaling

Samen met deze investeerders richt inPhocal zich op een snelle toetreding tot de markt, die mede wordt gemaakt dankzij al lopende onderhandelingen met meerdere multinationals die naar verwachting snel kunnen worden afgerond. Deze ronde ondersteunt daarmee de wereldwijde plaatsing en de opschaling van in Breda geproduceerde machines.

InPhocal werd tot nu toe ondersteund door de Rabobank, OostNL (via Startlife), RVO, Metropool Regio Eindhoven en HighTechXL. InPhocal is succesvol winnaar van de Amerikaanse CES Innovation Award (2022) en co-founder Kathy Vredeveldt is de winnares van de InspiringFifty Deeptech Award (2022). Daarnaast zijn ze onderdeel van Plug & Play, het Pole Position programma van Techleap en nu dus ook de trotse houder van de prestigieuze Gerard & Anton (Philips) Award 2022.