Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

5 redenen waarom smart farming start in Brabant

5 redenen waarom smart farming start in Brabant

Al heel wat jaren worden er autonome robots aangekondigd die de controle over de boerderij overnemen. Dat lijkt in eerste instantie misschien een loze belofte. Maar schijn bedriegt, want onder de radar ontstaat in Brabant een levendig agrobots-ecosysteem. En eigenlijk is dat niet zo’n verrassing, want Brabant voldoet aan vijf belangrijke voorwaarden:

  1. De Brainport-regio staat wereldwijd bekend om zijn zeer geavanceerde en uitgebreide hightech-ecosysteem, de onbetwiste innovatiemotor van Nederland.
  2. Ook de agrofoodsector is in Brabant uitstekend ontwikkeld. Alle aspecten van de waardeketen vind je er terug. De sector eindigt qua toegevoegde waarde nipt op een tweede plaats achter de zo geroemde HTSM-sector.
  3. Brabant is de afgelopen jaren ook toonaangevend geworden op het gebied van softwareontwikkeling en kunstmatige intelligentie, ondersteund door instituten als JADS, die AI combineren met ondernemerschap.
  4. Brabant is de thuisbasis van echte pioniers, zoals Jacob van den Borne, die al experimenteerde met precisielandbouwtechnologie voordat wij erover spraken. Dit heeft geresulteerd in fieldlabs, waar testen in de echte wereld makkelijk kunnen worden gefaciliteerd.
  5. Maar het allerbelangrijkste: samenwerking zit in het DNA van de Brabantse cultuur, waardoor we de krachten kunnen bundelen tussen agro, HTSM en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie om tot producten en diensten te komen die gemakkelijk toepasbaar zijn en dus echte waarde creëren voor boeren.


Brabant mag dan alles in huis hebben om een hoofdrol te spelen in de ontwikkeling van smart farming. Er is wel een katalysator nodig die de uitdagingen overziet en de verandering weet te orkestreren die nodig zijn om tot het uiteindelijke doel te komen: een duurzaam voedselsysteem. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij pakt die rol met volle overtuiging op.

Deze blog is van