Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Astrape Networks verwerft € 1,6 miljoen voor de ontwikkeling van een ‘duurzaam datacenter’ op basis van fotonica

Astrape Networks verwerft € 1,6 miljoen voor de ontwikkeling van een ‘duurzaam datacenter’ op basis van fotonica

Astrape Networks, een innovatieve start-up, die unieke geïntegreerde fotonica gebruikt om snellere en duurzamere optische netwerken te bouwen – heeft in een pre-seed financieringsronde € 1,6 miljoen opgehaald bij een consortium van investeerders en kredietverstrekkers dat onder meer is samengesteld uit Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Rabobank, Brabant Startup Fonds, TTT Smart Industries, Shift Invest en PhotonDelta.

Door deze investering kan Astrape technologie ontwikkelen die nodig is voor de datacenters en optische netwerken van de toekomst. Het gaat daarbij met name om het gebruik van Photonic Integrated Circuits (PIC’s), de fotonische geïntegreerde schakelingen om snellere, koelere en energiezuinigere datacenters te bouwen.

Datacenters moeten wereldwijd gelijke tred houden met het almaar toenemende gegevensverbruik – er waren in 2023 meer dan 5 miljard internetgebruikers – maar kosten en energiezuinigheid staan dat in de weg. Bestaande datanetwerken converteren meerdere keren tussen elektronische signalen en optische signalen. Bij het omzetten van elektrische naar optische signalen worden grote hoeveelheden energie verbruikt.

Astrape wil meerdere elektrisch-optische conversies elimineren door aan de rand van het netwerk eenmalig om te schakelen naar optisch. Bij de huidige netwerksnelheden zou dat een geschatte energiebesparing van 20% opleveren. Op basis van verwachte toekomstige snelheden zou de besparing kunnen oplopen tot rond de 60%.

Het gebruik van een innovatieve technologie als fotonica voor het verduurzamen van een groei-industrie sluit naadloos aan bij onze doelstellingen. Daarom ondersteunen we Astrape Networks graag bij hun volgende stappen.” Remie Bastiaansen - Investment Manager, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Francesco Pessolano, de CEO van Astrape Networks, vertelt: “Met deze eerste investering kunnen we de werking van de technologie in een relevante omgeving demonstreren. We gaan van laboratoriumschaal naar technische schaal. We kunnen zo aantonen dat de technologie levensvatbaar is en in een industriële omgeving alle beloften op het gebied van prestaties en energiebesparing waarmaakt.”

Deze investering is cruciaal voor het opzetten van een sterk kernteam van specialisten op het gebied van netwerken en fotonica, zodat we de ontwikkeling naar ons eerste product kunnen voortzetten.” Francesco Pessolano - CEO, Astrape Networks

Astrape is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling aan de Technische Universiteit Eindhoven. De onderneming is gelanceerd via een ventureprogramma van HighTechXL, een vooraanstaande Europese deep tech venture builder, en PhotonDelta, de in Nederland gevestigde groeiversneller voor makers van fotonische chips, en wordt ondersteund door The Gate, een platform voor techstart-ups in Brainport Eindhoven.

Je kunt vertegenwoordigers van Astrape persoonlijk ontmoeten: van 19 tot 21 september 2023 tijdens TechCrunch Disrupt 2023 in San Francisco en van 2 tot 4 oktober tijdens de ECOC Exhibition 2023 in Glasgow.

Meer weten?