Terug naar actueel

ATRO Medical haalt financiering op voor doorontwikkeling meniscus implantaat

17 juli 2017
596c9cb481344

ATRO Medical haalt financiering op voor doorontwikkeling meniscus implantaat

Vandaag heeft ATRO Medical BV aangekondigd dat de eerste financieringsronde is afgerond. Deze financiering is opgehaald bij een syndicaat onder leiding van Thuja Capital Healthcare (Seed) Fund II. Andere leden van het syndicaat zijn de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, DSM Venturing, Cascara Ventures en Radboud universitair medisch centrum.

ATRO Medical zal de nieuwe financiering aanwenden voor de verdere ontwikkeling en toelating op de markt van Trammpolin, een anatomisch gevormd meniscus implantaat. De investering maakt het mogelijk voor ATRO Medical om de eerste patiënten te behandelen in 2018 en het klinisch onderzoek met deze eerste patiëntengroep in 2019 af te ronden.

Osteoartritis als gevolg van slijtage en beschadiging van het kraakbeen is een veel voorkomend medisch probleem, wat volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie 10% van de mannen en 18% van de vrouwen wereldwijd treft. Osteoartritis in het kniegewricht is een belangrijke oorzaak van gewrichtspijn en verminderde mobiliteit. De verminderde functie van het kniegewricht, als gevolg van de osteoartritis, leidt tot een achteruitgang in de kwaliteit van leven, verminderde arbeidsproductiviteit en toenemende kosten in de gezondheidszorg.  

Slijtage en beschadiging van de meniscus is een belangrijke oorzaak van osteoartritis van het kniegewricht. Het Trammpolin implantaat is ontwikkeld om de beschadigde meniscus te vervangen, met de bedoeling de beschermende functie van de meniscus te herstellen.

BMM animation TRAMMPOLIN project

Trammpolin wordt de eerste anatomisch gevormde meniscus gebaseerd op een elastisch polymeer. Het implantaat bedient een markt met meer dan 1 miljoen klinische ingrepen per jaar in Europa en de VS, waarbij beschadigd meniscus weefsel wordt verwijderd. Een aanzienlijke deel van deze patiënten ontwikkeld osteoartritis binnen 10-20 jaar na de ingreep waarbij beschadigd meniscus weefsel is verwijderd.

Medeoprichter en medisch directeur Tony van Tienen, een ervaren orthopedisch chirurg, is enthousiast over de mogelijkheid die Trammpolin biedt om de pijn in de knie te verlichten en de mobiliteit van patiënten te verbeteren. Op dit moment zijn er geen effectieve behandelmethoden voor deze patiënten. 

“Door de bouw en functie is het kniegewricht één van de meest kwetsbare gewrichten in het menselijk lichaam”, zegt Jeroen Siemes, Investment Manager Medtech bij Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. “Een significant deel van alle knieklachten is het gevolg van letsel aan de meniscus, waardoor honderdduizenden mensen op jaarbasis osteoartrose ontwikkelt. Tot op heden bestaan er nagenoeg geen effectieve behandelmethoden om meniscusletsel te genezen en dus osteoartrose te voorkomen. ATRO Medical draagt met haar product bij aan betere zorg tegen lagere kosten voor een grote groep patiënten. Hierdoor past een investering ATRO Medical zeer goed binnen de investeringsfilosofie van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.” 

ATRO Medical wordt gevestigd op het Pivot-Park in Oss, binnen een startup ecosysteem dat gericht is op innovaties binnen de gezondheidszorg. Daarnaast zijn de faciliteiten van Radboudumc en DSM in de nabijheid gedurende de ontwikkelfase. Jan Hunik, mede-oprichter en algemeen directeur is zeer opgetogen over het binnenhalen van deze investeringsronde, waarmee een grote stap voorwaarts wordt gezet in deze vroege fase van de ontwikkeling. De financiering maakt het mogelijk de eerste patiënten te behandelen en te laten zien wat Trammpolin kan betekenen voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures