Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

BOM investeert in digitale microscopie in the cloud

BOM investeert in digitale microscopie in the cloud

Investeringsmaatschappij Holland Venture investeert samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in CytoSMART Technologies. CytoSMART, opgericht in 2012 onder de naam CytoMATE, is een spin-off van de TU/e. Het bedrijf ontwikkelt slimme apparaten voor laboratoria wereldwijd. Het eerste product, CytoSMARTTM Lux, is een kleine digitale microscoop welke de celkweek in een CO2 incubator continu kan monitoren en de beelden rechtstreeks de cloud inschiet waar een analyse tool de data onderzoekt.

Minder fouten

Het huidige celkweek proces is een langdurige, foutgevoelige procedure en -gedurende de doorlooptijd- een black box voor de laborant. Veelal vindt tijdens de celkweek enkel een vluchtige handmatige visuele inspectie plaats. Een echte bepaling van de groei vindt pas achteraf plaats. Hiervoor moeten immers de cellen uit de CO2 incubator worden gehaald, hetgeen de optimale condities in de incubator verstoord, waardoor de resultaten kunnen worden beïnvloed. Op deze manier komt de laborant pas aan het einde van zijn proces erachter of de kweek al dan niet is geslaagd. Met het device van CytoSMART kan de celcultuur real-time worden gemonitord waardoor men tussentijds kan bijsturen. Daarnaast heeft CytoSMART enkele slimme software tools ontwikkeld waardoor de celkweek nauwkeuriger geanalyseerd kan worden.

“Het ontbreken van real-time informatie over een celcultuur is een probleem waar alle laboratoria tegen aanlopen. Ons product biedt hier een oplossing voor en maakt het mogelijk om op ieder moment via elk gewenst device deze informatie te monitoren en analyseren. Om te kunnen blijven innoveren zullen we onze organisatie verder uitbreiden en focussen op productontwikkeling. De betrokkenheid van Holland Venture en de BOM stelt ons daartoe in staat. Zij begrijpen wat innovatieve zorgondernemingen nodig hebben om ambities werkelijkheid te laten worden”, aldus Joffry Maltha, CEO van CytoSMART.

Ewout Prins, managing partner Holland Venture, is verheugd over de investering: “CytoSMART beschikt over een innovatieve technologie waarmee significant zorgrendement behaald kan worden. Met de producten en software tools van CytoSMART kan (bio)medisch onderzoek sneller, efficiënter en nauwkeuriger worden uitgevoerd. Hiermee past de onderneming zeer goed binnen de investeringsfocus van ons zorginnovatie fonds. Wij kijken ernaar uit om CytoSMART actief te ondersteunen bij haar groei naar een volgende fase”.

Veelbelovende sector

“CytoSMART heeft een unieke platform technologie ontwikkeld voor real-time beeldvormende technologieën voor laboratoria. De productontwikkelingen van CytoSMART zijn het bewijs dat het medtech ecosysteem in Brabant werkt en potentie heeft. BOM zal een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling en groei van zowel CytoSMART als deze veelbelovende sector”, aldus Miriam Dragstra, Directeur BOM Capital.

Meer weten?