Terug naar actueel

BOM investeert in smart mobility platform Tranzer

12 april 2021
607417113b01b

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij breidt haar belangen in de smart mobility sector uit. Samen met de huidige investeerders, mobiliteitsbedrijf Transdev, moederbedrijf van onder meer Connexxion en Hermes en Ponooc, het zelfstandige venture capital fonds van Pon Holdings, investeert de BOM €2,25 miljoen in het Mobility as a Service (MaaS) platform van Tranzer. De investering wordt ingezet voor de technische ontwikkeling van het platform en het aansluiten van nieuwe mobiliteitsaanbieders.

Met het ticketing- en betaalplatform van Tranzer kunnen reizigers vanuit hun favoriete app tickets kopen voor het openbaar vervoer in Nederland én Europa. Je betaalt één keer voor je reis van A naar B en ontvangt alle vervoersbewijzen op je telefoon. In de reisplanner 9292 zijn sinds 2020 tickets van Tranzer beschikbaar voor trein, bus, tram en metro in Nederland. Hierdoor kunnen reizigers nu naast het plannen van de reis direct tickets kopen en betalen in dezelfde app. Tranzer is het eerste MaaS-platform dat dit mogelijk maakt op internationale schaal.

6074176fd58c9

“Alle vervoerders in Nederland en de internationale treinen bieden we inmiddels aan met Tranzer”, zegt Sanneke Mulderink, medeoprichter van Tranzer. “De nieuwe investering gebruiken we voor het aansluiten van nieuwe openbaar vervoer partijen in landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Alle mobiliteitsdiensten met een Application Programming Interface (API) kunnen we aan ons platform toevoegen.”

Tranzer naar campus TU/e

Naast de investering van de BOM krijgt Tranzer nog een tweede Brabants tintje. Het bedrijf gaat een deel van haar ontwikkelactiviteiten laten plaatsvinden op de campus van de TU/e. Mulderink: “Brainport is het centrum van smart mobility. Het is goed om daar dicht bovenop te zitten, kennis te delen en vooral de studenten binnen te halen die met ons het platform verder kunnen ontwikkelen.”

Smart mobility speelt een belangrijke rol bij het bereikbaar houden van onze steden
Jeroen Willems, BOM

“Smart mobility speelt een belangrijke rol bij het bereikbaar houden van onze steden”, zegt Jeroen Willems, Investment Manager bij de BOM. Om innovaties als deze van de grond te krijgen is niet alleen geld maar ook heel veel samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven nodig. Het netwerk van de BOM heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze investering. Tranzer past dan ook goed in onze smart & green mobility portefeuille met bedrijven als Amber, Monotch, Lightyear en GreenFlux. We zien nu al uit naar de nieuwe investeringsronde met Tranzer. Die volgt waarschijnlijk aan het eind van dit kalenderjaar.”

Meer weten?

Jwillems bom nl

Jeroen Willems

Senior Investment Manager
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures