Maatschappelijke uitdagingen, innovatie en economische kansen houden zich niet aan landsgrenzen. Dus waarom zouden Brabantse ondernemers dat dan wel doen? Goed nieuws! Dat hoeven ze ook niet. Onder meer via speciale Europese subsidieprogramma’s helpt BOM ondernemers aan samenwerkingspartners in het buitenland.
Waarom we dat doen? Omdat samenwerken nu eenmaal niet bij de grens hoeft te stoppen en daar juist kansen biedt. “Daar begint vaak juist de versnelling”, zegt Paul Gosselink, programmamanager ecosysteemontwikkeling nieuwe energie bij BOM. “Ik zie dagelijks hoe mkb’ers hun innovatiekracht en marktpositie vergroten zodra ze slim samenwerken. Durf dus verder te kijken en de stap over de grens te zetten.”
Hoe we daarbij ondersteunen? BOM helpt bij onder meer partnerselectie, subsidieaanvragen voor haalbaarheidsstudies en het overbruggen van praktische obstakels. “We merken dat veel innovatieve mkb’ers wel willen, maar niet weten waar te beginnen”, zegt Gerard Blom, programmamanager ecosysteemontwikkeling circulariteit bij BOM. “Wij zorgen dat ze die eerste stap durven zetten.”
Europese samenwerking
BOM verbindt ondernemers op verschillende manieren met potentiële partners over de grens. Een voorbeeld zijn de zogenoemde Interreg-programma's. Het doel van deze programma’s is Europese innovatiesamenwerking stimuleren en grensbarrières tegengaan.
Interreg is onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. BOM is bij verschillende Interreg-programma’s betrokken. BOM verbindt Brabantse ondernemers met kennispartners, faciliteiten en ondernemers over de grens. Dat doen we niet voor niets. De programma’s leveren enorme kansen op voor ondernemers in Brabant.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland
Dat blijkt bijvoorbeeld uit het tussentijdse rapport van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. Binnen dat Interreg-programma krijgen ondernemers hulp bij het vinden van de perfecte partner over de grens. Er is subsidie beschikbaar voor gezamenlijke innovaties, bijvoorbeeld op gebieden als klimaat, digitalisering en gezondheidszorg.
Sinds de start van CrossRoads Vlaanderen-Nederland in 2023 kregen 33 grensoverschrijdende innovatieprojecten meer dan 7,4 miljoen euro Europese steun. Meer dan 70 Nederlandse mkb’s en Belgische kmo’s werken samen aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
De deadline voor de vijfde oproep is in februari 2026.
Reststromen slim delen
Voor wie duurzame ambities heeft zijn er meer mogelijkheden in Vlaanderen. Binnen het project BOND – Circular agent werken bedrijven uit Nederland en Vlaanderen samen op het gebied van reststromen. Op dit moment recyclen we slechts een klein deel van onze industriële reststromen. In de EU gaat het naar schatting om 12 procent van alle gebruikte grondstoffen.
Dat kan en moet beter. BOND wil het anders doen en bedrijven helpen reststromen slim te delen met andere bedrijven. We helpen zoeken naar concrete en haalbare samenwerkingen: situaties waar het afval of overschot van het ene bedrijf een bruikbare grondstof is voor het andere.
Een efficiënte, duurzame en gezonde voedselketen
Zijn we dan nu klaar in Vlaanderen? Zeker niet. We hebben ook nog Food Pioneers Accelerator. Een efficiënte, duurzame en gezonde voedselketen. Daar zetten we op in binnen dit programma.
We verbeteren en versnellen opschalingsmogelijkheden voor ondernemers die innovatieve voedseloplossingen ontwikkelen. Dat doen we samen met projectpartners LIOF, Impuls Zeeland, Flanders ‘Food, ILVO en POMWVL. Mkb’ers uit Zuid-Nederland en kmo’s uit Vlaanderen met een technisch opschalingsvraagstuk kunnen over de grens op zoek naar demo- of productiepartners. Met zo'n partner kunnen ze een project indienen tot 250 000 euro en bij goedkeuring 65% subsidie krijgen.
Ondernemers met interesse kunnen tot 30 september 2025 een projectaanvraag indienen. De ronde daarna sluit vóór 2 december 2025. Let wel: wie het eerst komt, het eerst maalt, tot het geld op is.
Duitsland
Ook elders in Europa liggen kansen. Neem bijvoorbeeld Duitsland. Met 83 miljoen inwoners is dat land niet alleen onze grootste handelspartner, maar ook de industriële motor van Europa. Bij dat potentieel kunnen ondernemers uit Oost-Brabant aanhaken, dankzij interregionale subsidieprogramma’s. Zo lopen er momenteel twee subsidieprogramma’s die innovatieve mkb’ers in de maakindustrie helpen samenwerkingen met Duitse ondernemers aan te gaan.
Veel maakbedrijven ontwikkelen innovatieve materialen of technologieën, maar lopen vast zodra ze willen opschalen naar productie. De capaciteit, het netwerk of de ervaring ontbreekt.
Het programma MNM (Manufacturing NextMaterials) helpt bedrijven de stap richting opschalen te zetten. Dat gebeurt door ondernemers te koppelen aan Duitse partners met aanvullende expertise of productiecapaciteit. Zo kunnen innovaties sneller de markt op.
BOM helpt ondernemers binnen dit programma bijvoorbeeld met het vinden van een passende partner in Duitsland, het opzetten van pilots of het realiseren van een testproductie. Voor dit programma is een subsidie van maximaal 70.000 euro beschikbaar voor gezamenlijke ontwikkeling en opschaling.
Efficiënter werken
Voor veel mkb’ers is digitalisering cruciaal, maar lastig. Hoe richt je je productie slimmer in? Hoe maak je processen betrouwbaarder? Hoe los je personeelstekorten op? Via het programma INDUSTR_I4.0 koppelt BOM bedrijven aan Duitse ondernemers met ervaring in bijvoorbeeld automatisering, data-analyse of toepassingen op het gebied van ‘smart-industry’.
Het programma focust op concrete technologische samenwerking, de koppeling aan betrouwbare Duitse ontwikkelpartners en biedt ondersteuning bij het realiseren van digitale innovatieprojecten.
Innovaties voor de thuiszorg
We werken niet alleen samen met Duitsland en België. In heel Europa liggen kansen. In de Interreg North Sea Region, bijvoorbeeld. Binnen deze regio is BOM betrokken bij het programma ACE: Accelerating the home care innovation ecosystem of the future in the North Sea region.
Met het ACE-project versterken we de thuiszorg in de Noordzeeregio. Dat doen we door zorgaanbieders en bedrijven met elkaar te verbinden. We helpen mkb’ers bijvoorbeeld met het betreden van buitenlandse markten met hier gerealiseerde innovaties
Daarnaast levert ACE inzicht voor ondernemers over vergoedingenstelstels in het buitenland. Dit zijn vaak kernvragen: wie wordt mijn klant? Wie gaat ervoor betalen? In het binnenland maar ook in het buitenland.
Het uiteindelijke doel? De veiligheid en zelfstandigheid van zorgvragers verbeteren.
Dat is geen overbodige luxe. Europa ondergaat ingrijpende demografische veranderingen. Een steeds groter deel van de bevolking is 65 jaar of ouder. Binnen het ACE-project versnellen we de ontwikkeling en uitrol van innovatieve technologieën die ouderen thuis ondersteunen. Bedrijven kunnen zich aanmelden voor een pilot in het buitenland.
ACE is een samenwerking tussen 14 partnerorganisaties uit zes Europese landen: Zweden, Denemarken, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.
STEP4NAMs
In de regio Noordwest-Europa liggen kansen binnen het STEP4NAMs-project (Step up the use of New Approach Methodologies). Dat initiatief richt zich op bevorderen van nieuwe benaderingsmethoden (NAMs) ter vervanging van dierproeven bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en medische technologie.
Tien partners uit zes landen, waaronder Nederland, ontwikkelen samen een gezamenlijke strategie om NAMs te promoten. Ook werken ze aan het uitvoeren van vier pilotstudies, het opstellen van een validatiehandboek voor onderzoekers en het opzetten van een trainings- en ondersteuningsprogramma voor onder meer mkb’ers.
De doelen van het programma zijn innovatie en acceptatie van NAMs te stimuleren, de afhankelijkheid van dierproeven te verminderen en klinische voorspellingen te verbeteren.
Hebben we je interesse gewekt? Bij BOM helpen we je graag verder.
Meer weten?

Paul Gosselink
