Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

Brabant gooit internationaal hoge ogen

Brabant gooit internationaal hoge ogen

In 2017 werden maar liefst 39 buitenlandse bedrijven begeleid door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) bij hun vestiging of uitbreiding in Brabant. Deze projecten zorgden voor bijna 1150 arbeidsplaatsen en €134,50 miljoen aan investeringen in de Brabantse economie. De kwaliteit van de regio wordt meer dan ooit tevoren internationaal erkend. Zo scoorde Brabant opnieuw hoog in European Cities and Regions of the Future 2018/2019 ranking van de Financial Times uitgave fDi Magazine. 

Mooie voorbeelden van afgelopen jaar waren onder meer de vestiging van Sarten in Roosendaal en de uitbreiding van Advantech’s European Service Center en Merck in Eindhoven. Met de uitbreiding van Advantech in Eindhoven worden er meer kansen gecreëerd in geavanceerde technologische innovaties. Daarnaast zorgt de investering van 15 miljoen euro van Merck in haar productiefabriek in Veldhoven voor hoogwaardige werkgelegenheid bij dit zeer innovatieve bedrijf. Het snelgroeiende Turkse bedrijf Sarten koos Brabant als ideale locatie voor haar eerste productievestiging van verpakkingen in West-Europa.

"Wij zien een goed gevulde project portefeuille, maar de arbeidsplaatsen per project en het geïnvesteerde kapitaal nemen af. Voor grote logistieke projecten zien wij daarnaast een druk op de arbeidsmarkt en een beperkt aanbod van grote kavels in Brabant," zegt Eelko Brinkhoff, Manager BOM Foreign Investments & Trade. "In ons team en met onze landelijke en regionale acquisitie partners blijven wij gericht op de kansen die wij zien in buitenlandse markten en spelen we in op mogelijkheden die zich voordoen. Wij houden vast aan een strategische focus op inzet in bepaalde landen en sectoren, omdat wij geloven in de kansen die deze aanpak meerjarig met zich meebrengt.” 

De gekozen strategie levert niet alleen goede resultaten op, maar is ook erkend door een panel van experts van het fDi Magazine. De fDi European Cities and Regions of the Future beloonde de provincie met een award voor haar toppositie als nummer twee in zowel de ranklijst met de beste fDi-strategie, maar ook voor de regio met de beste verbindingen op het gebied van infrastructuur en ICT.

De basis voor successen in de toekomst is goed, wel zijn een aantal internationale trends nog in ontwikkeling.

“Daarnaast blijft de Brexit voor onzekerheid zorgen bij bedrijven, waardoor investeringen in Europa worden uitgesteld. Tegelijkertijd zien wij hier ook kansen uit voortkomen bij bedrijven die overwegen hun bedrijfsactiviteiten te verplaatsen naar het Europese vasteland. In Brabant zien wij daarin voornamelijk een toename in leads op logistieke en productieactiviteiten. Wij gaan ervoor om in deze dynamische markt de balans in ons voordeel te laten doorstromen", aldus Brinkhoff.

Source: fDi Magazine & Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Meer weten?