Terug naar actueel

Brabantse zorgsector zet vaart achter innovatie

26 augustus 2019
62bc5c72c92d6

Brabantse ziekenhuizen en bedrijven gaan samenwerken om veelbelovende behandelingen sneller beschikbaar te maken voor patiënten. De eerste bijeenkomst van het programma ‘Samen Innoveren’ vond plaats In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

Voor veel ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën blijkt de laatste stap naar de patiënt nauwelijks te overbruggen. Oorzaken: tijdrovende besluitvorming, complexe geldstromen en te weinig kennis van elkaars dagelijkse praktijk. Door alle betrokken partijen bij elkaar te brengen, wil de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) ervoor zorgen dat die laatste belangrijke stap wél gezet kan worden.

Sleutel tot succes 

Neurochirurg Bachtiar Burhani, verbonden aan het ETZ, is nauw betrokken bij het innovatieprogramma: “Veel te vaak blijkt dat zorgverleners niet goed op de hoogte zijn van nieuwe ideeën in de zorg. Andersom geldt dat het bedrijfsleven te weinig op de hoogte is van wat er op de werkvloer in het ziekenhuis speelt.”

“Als het lukt om die connectie te maken en elkaar beter te begrijpen dan hebben we de sleutel tot succes te pakken. We staan aan het begin, maar tijdens deze eerste bijeenkomst zijn al veelbelovende contacten gelegd.”

Nieuwe aanpak 

Algemeen directeur Jan Pelle van de BOM: “Het ETZ is het eerste ziekenhuis waar we mee samenwerken. Met het Máxima MC in Veldhoven hebben we inmiddels een intentieverklaring voor een veel bredere samenwerking. En we zijn in gesprek met een aantal andere ziekenhuizen. Het Brabantse zorglandschap leent zich heel goed voor deze nieuwe aanpak. Er zijn vijf topklinische ziekenhuizen, elk met hun eigen specialisatie. Daarmee zijn ze heel geschikt om innovaties die zich op kleine schaal hebben bewezen in de praktijk verder te ontwikkelen.”  

Deelnemers 

Deelnemers aan de eerste bijeenkomst in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis: Salvia, Peracutus, Mellon Medical, Ventinova Medical, DEMCON, BOM en specialisten en verpleegkundigen van het ETZ. Omdat verzekeraars een belangrijke rol spelen bij de invoering en financiering van zorginnovaties is ook verzekeraar CZ bij het overleg betrokken.

FOTO: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius.

Meer weten?

Shulsbergen bom nl

Stephan Hulsbergen

Venture Developer
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures