Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht nieuws

‘De bouwsector gaat groeien. En wij zijn er klaar voor.’

‘De bouwsector gaat groeien. En wij zijn er klaar voor.’

In de voetsporen van vader Bart bedacht Jeroen Veltkamp de Next Level, een super efficiënte warmtewisselaar. Die voorkomt dat er bij de ventilatie van goed geïsoleerde woningen warmte verloren gaat. Eind 2019 was het apparaat met het kenmerkende honingraat motief productieklaar. De verkoop begon net lekker te lopen. Covid-19 gooide roet in het eten. Maar dat is maar voor even, denkt de Eindhovense ondernemer.

Een week voor de lockdown haalde hij nog vijf klanten binnen. Maar toen de grenzen dicht gingen was de orderportefeuille van Jeroen Veltkamp binnen een paar dagen helemaal leeg. “We leveren veel aan buitenlandse klanten in Ierland, Tsjechië, maar ook in België én Italië. Al die orders kwamen te vervallen."

Level Recuperator deed aanvankelijk geen beroep op de Corona OverbruggingsLening. “Om verschillende redenen”, zegt Veltkamp. “Een groot deel van onze productiekosten is flexibel. En er was genoeg in kas om het even uit te zingen. Verder hadden we een groot vertrouwen dat we weer snel zouden kunnen gaan leveren. Dat blijkt ook het geval. Wat we toen nog niet wisten is dat de crisis voor ons eigenlijk heel goed uitpakt. Daarom moeten nu doorpakken. En dat kan niet met een lege kas. Uiteindelijk hebben we de COL toch aangevraagd.”

Bouw stimuleren

Eind mei kondigde het kabinet aan dat er op korte termijn een aantal maatregelen komen om de bouw te stimuleren. “De bouw moet door blijven bouwen. Het woningtekort is groot. Mensen moeten nu en ook na de crisis een betaalbare woning kunnen vinden”, zegt minister Ollongren. Een groot deel van die woningen wordt uitgerust met een Next Level warmtewisselaar, verwacht Veltkamp. ”Door de luchtstroom heel precies te leiden, hebben onze warmtewisselaars een efficiency van 95 procent. Daarmee behoren we tot de top van de markt.”

De crisis is voorbij

Het kabinet maakt ook geld vrij voor de verduurzaming van de bestaande woningmarkt. En ook daar wil Veltkamp een rol van betekenis spelen. “Groene, hernieuwbare energie is heel hip. Maar energie die je niet verbruikt hoef je ook niet te vergroenen. De renovatie van woningen om ze energiezuiniger te maken wordt een enorme markt. Ik denk niet dat de bouwsector gaat krimpen. De crisis is voorbij. We gaan weer groeien. En Level Recuperator is er helemaal klaar voor.”

Meer weten?